Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Tram manual"

Από Evresiswiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 140: Γραμμή 140:
 
Αφού κάνετε τις απαραίτητες τροποποιήσεις, καταχωρήστε τις πατώντας το πλήκτρο [F2] ή πατώντας με το ποντίκι στο αντίστοιχο εικονίδιο της τελευταίας γραμμής. Μπορείτε ακόμα να αναιρέσετε τις αλλαγές τιμών και να επιστρέψετε σ' αυτές που είχατε καταχωρήσει για τελευταία φορά, πατώντας το πλήκτρο [F3] ή πατώντας το ποντίκι στο ανάλογο εικονίδιο της τελευταίας γραμμής.
 
Αφού κάνετε τις απαραίτητες τροποποιήσεις, καταχωρήστε τις πατώντας το πλήκτρο [F2] ή πατώντας με το ποντίκι στο αντίστοιχο εικονίδιο της τελευταίας γραμμής. Μπορείτε ακόμα να αναιρέσετε τις αλλαγές τιμών και να επιστρέψετε σ' αυτές που είχατε καταχωρήσει για τελευταία φορά, πατώντας το πλήκτρο [F3] ή πατώντας το ποντίκι στο ανάλογο εικονίδιο της τελευταίας γραμμής.
  
===Η  Υπο-Επιλογή ''Παράμετροι'' - "Χρώματα".===
+
===Η  Υποεπιλογή ''Παράμετροι'' - "Χρώματα".===
  
 
Κάντε πιο φιλικό το περιβάλλον της εφαρμογής "ντύνοντάς" το με τα δικά σας αγαπημένα χρώματα.
 
Κάντε πιο φιλικό το περιβάλλον της εφαρμογής "ντύνοντάς" το με τα δικά σας αγαπημένα χρώματα.
Γραμμή 171: Γραμμή 171:
  
 
δ) με πάτημα του [Enter] ενώ βρίσκεστε πάνω στο ίδιο εικονίδιο.
 
δ) με πάτημα του [Enter] ενώ βρίσκεστε πάνω στο ίδιο εικονίδιο.
 +
 
===Η Υποεπιλογή  "Παράμετροι" - "Ημερομηνία & ώρα".===
 
===Η Υποεπιλογή  "Παράμετροι" - "Ημερομηνία & ώρα".===
 
Σας οδηγεί σε έναν διάλογο από όπου μπορείτε να μεταβάλλετε την ημερομηνία και την ώρα του συστήματος. Ο διάλογος σας ενημερώνει για τις αποδεκτές ή μη απόπειρες μεταβολής, εμφανίζοντας τα κατάλληλα μηνύματα. Αποδεκτές είναι και οι μονοψήφιες τιμές μήνα, ημέρας, ώρας και λεπτών.  
 
Σας οδηγεί σε έναν διάλογο από όπου μπορείτε να μεταβάλλετε την ημερομηνία και την ώρα του συστήματος. Ο διάλογος σας ενημερώνει για τις αποδεκτές ή μη απόπειρες μεταβολής, εμφανίζοντας τα κατάλληλα μηνύματα. Αποδεκτές είναι και οι μονοψήφιες τιμές μήνα, ημέρας, ώρας και λεπτών.  

Τελευταία αναθεώρηση της 15:02, 19 Ιουλίου 2010

Περιεχόμενα

Μικρός Οδηγός Περιβάλλοντος

Οδηγίες Εισόδου.

Στην προτροπή C:\>_ ή F:\>_ του εξωτερικού περιβάλλοντος γράψτε TRAM (μικρά ή κεφαλαία δεν έχει σημασία) και πατήστε [Enter]. Εμφανίζεται τότε το περιβάλλον της εφαρμογής TRANSPORT MANAGER και ένας μικρός διάλογος με τίτλο

Έλεγχος Εισόδου.

Εδώ γράφετε το ΟΝΟΜΑ με το οποίο είστε γνωστός στην εφαρμογή και πατάτε [Enter]. Κατόπιν γράφετε τον ΚΩΔΙΚΟ αναγνώρισής σας και πατάτε [Alt E] (έχοντας πατημένο το [Alt] πατάτε [Ε]). Αν έχετε δώσει τα σωστά στοιχεία εισόδου, το πρόγραμμα σας επιτρέπει την είσοδο. Άλλως σας αφήνει να ξαναπροσπαθήσετε μέχρι και πέντε φορές. Αν δεν τα καταφέρετε σας απαγορεύει την είσοδο οριστικά και σας επιστρέφει στο περιβάλλον του λειτουργικού.

Οδηγίες Εξόδου.

Για να εξέλθετε οριστικά από το περιβάλλον της εφαρμογής TRANSPORT MANAGER στο DOS, τερματίζοντας έτσι τις εργασίες σας, πρέπει να πατήσετε το συνδυασμό πλήκτρων [Alt X] (έχοντας πατημένο το [Alt] πατάτε [Χ]). Η ενέργεια αυτή μπορεί να γίνει μόνο από την κύρια οθόνη της εφαρμογής και από πουθενά αλλού. Γι' αυτό, αν θέλετε να εγκαταλείψετε το περιβάλλον της, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσετε ή να ματαιώσετε την τρέχουσα εργασία που επιτελείτε, πατώντας το πλήκτρο [Esc].

Ελληνικά.

Για να “γυρίσετε” το πληκτρολόγιο ώστε να γράφει ελληνικά, πρέπει να πατήσετε το συνδυασμό πλήκτρων [Alt Enter] (έχοντας πατημένο το [Alt] πατάτε [Enter]). Όμοια για να γυρίσετε και πάλι στο αγγλικό πληκτρολόγιο, χρησιμοποιείτε τον ίδιο συνδυασμό πλήκτρων. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποείτε και τα [Ctrl Alt Space].

Γενικές Οδηγίες Κίνησης .

Στην κύρια οθόνη της εφαρμογής βλέπετε:

α)το κυρίως μενού που καταλαμβάνει την πρώτη επάνω γραμμή (MenuBar) της οθόνης,

β)τις ειδικές οδηγίες (Hot Keys) που καταλαμβάνουν την τελευταία γραμμή (StatusLine) της οθόνης,

γ)την ενδιάμεση επιφάνεια (DeskTop) όπου επάνω της προβάλονται και εκτυλίσσονται όλες οι εργασίες της εφαρμογής.

Η ενεργοποίηση επιλογής του κυρίως μενού γίνεται:

α)με ταυτόχρονο πάτημα του πλήκτρου [Alt] και του πλήκτρου που αντιστοιχεί στο φωτισμένο κεφαλαίο γράμμα της επιλογής που μας ενδιαφέρει.

β)με το πλήκτρο [F10] (μεταφορά στο μενού) και κατόπιν με πάτημα του πλήκτρου που αντιστοιχεί στο φωτισμένο κεφα-λαίο γράμμα της επιλογής που μας ενδιαφέρει.

γ)με το πλήκτρο [F10] (μεταφορά στο μενού) και - αφού προηγηθεί μετακίνηση χρησιμοποιώντας τα βελάκια - με τo πάτημα του πλήκτρου [Enter] ενώ βρισκόμαστε πάνω ακριβώς στην πολυπόθητη επιλογή.

Το άνοιγμα υπο-μενού ή η ενεργοποίηση μιας υπο-επιλογής γίνεται:

α)με ταυτόχρονο πάτημα του πλήκτρου [Alt] και του φωτισμέ-νου κεφαλαίου γράμματος της επιλογής που μας ενδιαφέρει.

β)με πάτημα του πλήκτρου [Enter] αφού πρώτα έχουμε μετακι-νηθεί φωτίζοντας τη συγκεκριμένη επιλογή.

γ)ορισμένες επιλογές μπορούν να γίνουν με τη βοήθεια ενός Hot Key (μέσω των οδηγιών που βρίσκονται στη StatusLine).

Υπάρχουν όμως και αρκετές επιλογές που μπορούν να γίνουν ΜΟΝΟ μέσω των μηνυμάτων-εντολών της τελευταίας γραμμής (StatusLine). Η StatusLine μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ροής του προγράμματος, ανάλογα με τις "τοπικές ανάγκες" των διαλόγων επικοινωνίας του. Γι'αυτό σας συνιστούμε να διαβάζετε ΠΑΝΤΑ τις οδηγίες της γραμμής αυτής, ώστε να διευκολύνεστε στη διεκπεραίωση των εργασιών της εφαρμογής. ΟΛΕΣ οι παραπάνω ενέργειες μπορούν να γίνουν με ένα απλό click του ποντικιού πάνω στην αντίστοιχη επιλογή της MenuBar ή στην αντίστοιχη οδηγία της StatusLine. Τέλος στις δύο αυτές γραμμές μπορείτε να δείτε και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως την τρέχουσα μέρα και ώρα καθώς και την ελεύθερη διαθέσιμη μνήμη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Ενδέχεται σε κάποια στιγμή, ενώ βρίσκεστε στο περιβάλλον της εφαρμογής TRANSPORT MANAGER, να δείτε την οθόνη να "σβήνει". Μην πανικοβληθείτε, διότι ΔΕΝ έχετε χάσει απολύτως τίποτα. Αυτό συμβαίνει διότι πέρασαν πέντε λεπτά χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια δραστηριότητα (πάτημα πλήκτρου ή κίνηση του ποντικιού) και έτσι ένας εσωτερικός μηχανισμός φρόντισε να "μαυρίσει" την οθόνη για να την προφυλάξει από τη φθορά λόγω στατικότητας της εικόνας. Μπορείτε να επανέλθετε ακριβώς στο σημείο που βρισκόσασταν πριν το σβήσιμο, με το πάτημα ενός πλήκτρου ή με μια απλή κίνηση του ποντικιού. Αυτός ο μηχανισμός σας επιτρέπει να αφήσετε προσωρινά την εφαρμογή και ν'ασχοληθείτε με κάτι άλλο ή να κάνετε διάλειμμα, χωρίς να χρειαστεί να βγείτε από αυτήν και χωρίς να χρειάζεται πολύς κόπος για να θυμηθείτε που είχατε μείνει πριν την διακοπή.

Οδηγίες Προσανατολισμού Στους Διαλόγους.

Διάλογος είναι ένα παράθυρο επικοινωνίας με το οποίο μπoρούμε να πάρουμε και να δώσουμε πληροφορίες στην εφαρμογή. Σε οποιονδήποτε διάλογο μπορούμε να κινηθούμε από πεδίο σε πεδίο ως εξής:

-εμπρός με το πλήκτρο [Τab] και πίσω με τον συνδυασμό πλήκτρων [Shift Τab].

-εμπρός με [] και πίσω με [] εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (ListBoxes).

-εμπρός με το πλήκτρο [Enter] εκτός κάποιων ειδικών περι-πτώσεων (όπως η ενεργοποίηση του μηχανισμού προεπιλογής ενός εικονιδίου/κουμπιού ή του περιεχομένου ενός πεδίου).

Ενεργοποίηση Εικονιδίου (Button) Σε Διάλογο.

Το εικονίδιο είναι ένα κουμπί που προβάλεται πάνω σε διάλογο. Ενεργοποιείται ως εξής:

-με ταυτόχρονο πάτημα του πλήκτρου [Alt] και του φωτισμέ-νου κεφαλαίου γράμματος του εικονιδίου που μας ενδια-φέρει.

-με πάτημα του πλήκτρου [Enter] αφού πρώτα έχουμε μετακι-νηθεί φωτίζοντας το συγκεκριμένο εικονίδιο.

-με ένα απλό click του ποντικιού επάνω του.

Η ενεργοποίησή του (πάτημα του κουμπιού) σημαίνει ότι θέλετε να εκτελεστεί η λειτουργία που αντιπροσωπεύει ο τίτλος του εικονιδίου (π.χ. ΔΙΑΓΡΑΦΗ , ΔΕΚΤΟ , ΑΚΥΡΟ , ΣΤΟΙΧΕΙΑ κ.α.).

Οδηγίες Κίνησης Σε Λίστα Επιλογών (List Box) .

Επιτρέπεται η κίνηση πάνω-κάτω με τα αντίστοιχα βελάκια. Ενδέχεται σε ειδικές περιπτώσεις η κίνηση αυτή να γίνεται με τα πλήκτρα [→] (κάτω) και [←] (πάνω), όταν τα αντίστοιχα βελάκια είναι δεσμευμένα για άλλη χρήση. Αν θέλετε να κάνετε επιλογή αρκεί ένα διπλό click του ποντικιού πάνω στη γραμμή που σας ενδιαφέρει ή, ενίοτε, το πάτημα του πλήκτρου [Enter] επ’ αυτής.

Κεφάλαιο 1ο

Η Εφαρμογή TRANSPORT MANAGER

Γενικά.

Η εφαρμογή διαχείρισης εσωτερικών μεταφορών TRANSPORT MANAGER που έχετε αγοράσει, αναπτύχθηκε από την εταιρεία EVRESIS με σκοπό την διεκπεραίωση και παρακολούθηση του κύκλου εργασιών μιάς μεταφορικής εταιρείας, μέσω υπολογιστή. Η χρησιμότητά του έγκειται:

1) Στην διεκπεραίωση του ημερήσιου όγκου εργασιών με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου, τη βελτίωση της αξιοπιστίας, την αποφυγή σφαλμάτων από την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα και την διευκόλυνση της παρακολούθησης της πολυσύνθετης πληροφορίας που παράγεται σε καθημερινή βάση στην εταιρεία σας. Το όφελος αυτό θα το διαποστώσετε από την πρώτη κιόλας στιγμή.

2) Στην αρχειοθέτηση με τάξη κάθε πληροφορίας δίνοντάς σας την δυνατότητα να ανατρέξετε σε αυτήν με πολλαπλούς τρόπους. Στην αυτόματη και γρήγορη επεξεργασία της αποθηκευμένης πληροφορίας για την εξαγωγή χρήσιμων καταστάσεων (περιοδικές αποδόσεις, έλεγχος κίνησης κ.λ.π.). Το όφελος αυτό θα το διαπιστώσετε σταδιακά, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών σας θα βελτιώνεται, η εικόνα της εταιρείας σας προς τους συνεργάτες σας θα βελτιώνεται, θα μπορείτε να ελέγχετε τις δαπάνες της εταιρείας σας, ή ακόμη και ένας νέος καταμερισμός εργασίας θα γίνει δυνατός στην εταιρεία σας λόγω της εξοικονόμησης χρόνου.

3) Στην στατιστική επεξεργασία της πληροφορίας, για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την κίνηση της εταιρείας σας σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το όφελος αυτό θα το διαπιστώσετε όταν επαρκής όγκος πληροφορίας έχει καταχωρηθεί στα αρχεία του προγράμματος. Τεχνικά χαρακτηριστικά. Το πρόγραμμα έχει γραφεί σε γλώσσα Object Oriented Borland Pascal 7.0 παρέχοντας παραθυρικό (SAA) περιβάλλον εργασίας στον χρήστη και χρησιμοποιεί το διεθνών προδιαγραφών σύστημα διαχείρισης αρχείων Btrieve v.5.10 της NetWare, εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα των δεδομένων σας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ακόμη και πέρα από απρόβλεπτες καταστάσεις όπως διακοπές παροχής ρεύματος σε ώρα λειτουργίας. Οπως θα διαπιστώσετε, είναι εξαιρετικά εύστοχο στις εργασίες του, εύχρηστο, ομοιόμορφο και απλό. Τέλος, όπως θα δείτε, διαθέτει on-line σύστημα βοηθητικών πληροφοριών και οδηγιών χρήσης που καλείται όπου και αν βρίσκεστε με το πλήκτρο [F1] ενώ ο συνδυασμός πλήκτρων [Alt F1] θα καλέσει μία σύντομη λίστα των πλήκτρων και των λειτουργιών τους για το σημείο που βρίσκεστε. Ολες οι παραπάνω διαδικασίες γίνονται με τρόπο άμεσο και απόλυτα φιλικό προς τον χρήστη, πράγμα που αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα της εφαρμογής. Στα κεφάλαια που ακολουθούν επιχειρείται η περιγραφή ενός εύκολου τρόπου χειρισμού της εφαρμογής TRANSPORT MANAGER, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και ο μοναδικός. Αν παρόλ' αυτά, κατά την εκτέλεση των οδηγιών, συναντήσετε πρόσθετες δυσκολίες ή δε θυμάστε κάτι, μπορείτε να καταφύγετε στην κλήση βοήθειας μέσα από την ίδια την εφαρμογή, πατώντας το πλήκτρο [F1], σε οποιοδήποτε σημείο της κι αν βρίσκεστε. Τυχόν παρατηρήσεις σας για διορθώσεις ή βελτιώσεις είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες, μπορούν να γίνονται τηλεφωνικώς ή γραπτώς στην εταιρεία μας και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην επόμενη έκδοση του προγράμματος.

Η Επιλογή "Διάφορα".

Είναι η τελευταία δεξιά επιλογή της MenuBar, η οποία καλείται άμεσα με το συνδυα-σμένο πάτημα των πλήκτρων [Alt I]. Περιέχει τις εξής υπο-επιλογές:

Η Υποεπιλογή "Παράμετροι" - "Εφαρμογής".

Σας οδηγεί σε έναν διάλογο με τίτλο "ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΦΑΡ-ΜΟΓΗΣ".

Η συμπλήρωσή του είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για τη σωστή λειτουργία της εφαρμογής. Από εδώ μπορείτε να καθορίσετε:


α.Το Τρέχον Ετος χρήσης της εφαρμογής.

β.Τις παραμέτρους Εκτυπωτών. Στη στήλη Θύρα πρέπει να γράψετε την πόρτα του εκτυπωτή (συνήθως LPT1) ενώ για την στήλη Εξομοίωση υπάρχουν τρεις επιλογές (EPSON, GRAPHICS, PROPRINTER).


γ.Στο Μήκος Σελίδας δώστε τον αριθμό γραμμών ανά σελίδα (έως 65 γραμμές για Α4).

δ.Το Λογότυπο της Επιχείρησής σας (πάνω δεξιά) μπορεί να είναι έως πέντε γραμμές και αφορά τον εμπορικό σας τίτλο.

ε.Ο Τόπος φόρτωσης αφορά την έδρα σας.

στ.Το Δικαίωμα εντύπου, το Ποσοστό ασφαλίστρων και τον Συντελεστή ΦΠΑ (%)

ζ.Οι Ρυθμίσεις αφορούν συγκεκριμένες λειτουργίες και τσεκάρω-νται με το πλήκτρο [Space]. Μία ρύθμιση είναι ενεργός όταν βλέπουμε δίπλα της το σύμβολο [Χ].

η.Τις Παραμέτρους Εκτύπωσης Δηλωτικού, που καλούνται με το εικονίδιο "Δηλωτικό" (με [Alt Δ]) ή

θ. Τις Παραμέτρους Εκτύπω-σης των υπολοίπων Εντύ-πων, που καλούνται από το εικονίδιο "Εκτυπώσεις Ε-ντύπων" (με [Alt Ε]).

ι.Για να συμπληρώσετε τον νομικό τίτλο της εταιρίας σας ενεργοποιείστε το εικονίδιο "Λογότυπο θεώρησης" (με [Alt Λ]).


ια.Τον Υπολογισμό Βάρους, που καλείται με το ομώνυμο εικονίδιο (πατώντας [Alt Υ]).

ιβ.Επιπλέον Ρυθμίσεις Χειρισμών γινονται μέσω του ανάλογου εικονιδίου (καλούνται με [Αlt Χ]).


Αφού κάνετε τις απαραίτητες τροποποιήσεις, καταχωρήστε τις πατώντας το πλήκτρο [F2] ή πατώντας με το ποντίκι στο αντίστοιχο εικονίδιο της τελευταίας γραμμής. Μπορείτε ακόμα να αναιρέσετε τις αλλαγές τιμών και να επιστρέψετε σ' αυτές που είχατε καταχωρήσει για τελευταία φορά, πατώντας το πλήκτρο [F3] ή πατώντας το ποντίκι στο ανάλογο εικονίδιο της τελευταίας γραμμής.

Η Υποεπιλογή Παράμετροι - "Χρώματα".

Κάντε πιο φιλικό το περιβάλλον της εφαρμογής "ντύνοντάς" το με τα δικά σας αγαπημένα χρώματα.

  • Μπορείτε να μετακινείστε από παράθυρο σε παράθυρο με το πλήκτρο [Tab].
  • Στο πρώτο παράθυρο επιλέγετε το σύνολο (Group) από το οποίο θέλετε να αλλάξετε ένα χρώμα. Τα διαθέσιμα σύνολα είναι Μενού, Διάλογοι/Υπολογιστής, Παράθυρο Εκτύπωσης & Σπαζοκεφαλιά.
  • Στο δεύτερο παράθυρο επιλέγετε ένα στοιχείο (Item) του συνόλου, του οποίου το χρώμα θέλετε να αλλάξετε.
  • Στο τρίτο παράθυρο επιλέγετε χρώμα φόντου (Foreground) με το οποίο θα "ζωγραφίζονται" οι χαρακτήρες του στοιχείου.
  • Στο τέταρτο παράθυρο επιλέγετε χρώμα υπόβαθρου (Background) πάνω στο οποίο θα προβάλλονται οι χαρακτήρες του στοιχείου.
  • Κάτω από αυτό το παράθυρο υπάρχει ένας χώρος δοκιμών (με τη λέξη "Text") όπου μπορείτε να δείτε πως θα φαίνονται οι επιλογές των χρωμάτων φόντου και υπόβαθρου την στιγμή που τις κάνετε.
  • Μπορείτε να κρατήσετε μόνιμα τα χρώματα που διαλέξατε, ώστε να τα βλέπετε κάθε φορά που μπαίνετε στο περιβάλλον της εφαρμογής,

α) με το συνδυασμένο πάτημα των πλήκτρων [Alt E] ή

β) με απλό click του ποντικιού στο εικονίδιο "ΣΩΣΕ" ή

γ) με πάτημα του [Enter] ένω βρίσκεστε πάνω στο ίδιο εικονίδιο.

  • Μπορείτε να κρατησετε προσωρινά τα χρώματα που διαλέξατε, ώστε να φαίνονται μόνο για όση ώρα θα βρίσκεστε ακόμα στο περιβάλλον της εφαρμογής,

α) με το συνδυασμένο πάτημα των πλήκτρων [Alt Ο] ή

β) με απλό click του ποντικιού στο εικονίδιο "ΔΕΚΤΟ" ή

γ) με πάτημα του [Enter] ενώ βρίσκεστε πάνω στο ίδιο εικονίδιο.

  • Μπορείτε, τέλος, να ματαιώσετε την όλη διαδικασία επιλογής

α) με πάτημα του πλήκτρου [Esc] ή

β) με το συνδυασμένο πάτημα των πλήκτρων [Alt Α] ή

γ) με απλό click του ποντικιού στο εικονίδιο "ΑΚΥΡΟ" ή

δ) με πάτημα του [Enter] ενώ βρίσκεστε πάνω στο ίδιο εικονίδιο.

Η Υποεπιλογή "Παράμετροι" - "Ημερομηνία & ώρα".

Σας οδηγεί σε έναν διάλογο από όπου μπορείτε να μεταβάλλετε την ημερομηνία και την ώρα του συστήματος. Ο διάλογος σας ενημερώνει για τις αποδεκτές ή μη απόπειρες μεταβολής, εμφανίζοντας τα κατάλληλα μηνύματα. Αποδεκτές είναι και οι μονοψήφιες τιμές μήνα, ημέρας, ώρας και λεπτών.

Η προσθήκη του ανάλογου διαχωριστικού χαρακτήρα ("/" ή "." ή ":") μεταξύ των τιμών πρέπει να γίνεται από τον χρήστη.

Η Υποεπιλογή Παράμετροι - "Ποντικιού".

Σας οδηγεί σε έναν διάλογο από όπου μπορείτε να μεταβάλλετε τις λειτουργίες του mouse (ποντίκι). Ρυθμίστε την ταχύτητα αντίδρασης του ποντικιού στο διπλό πάτημα των πλήκτρων του. Η ρύθμιση γίνεται με τα πλήκτρα [] και [] ή με πάτημα του ποντικιού πάνω στη μπάρα μεταβολής. Αντιστρέψτε ακόμα και τις λειτουργίες των πλήκτρων, αν σας βολεύει περισσότερο στο αριστερό σας χέρι. Πατήστε το πλήκτρο [] για να μετακινηθείτε σ'αυτό το πεδίο και κατόπιν το πλήκτρο [Space] για να κάνετε την αλλαγή. Επικυρώστε όλες σας τις αλλαγές πατώντας το πλήκτρο [Enter].

Η Υποεπιλογή "Χρήστες" - "Διαχείριση Χρηστών".

Μέσω αυτού του διαλόγου μπορείτε, ως επόπτης - supervisor να ελέγξετε τους χρήστες της εφαρμογής και την πρόσβαση τους στα αρχεία της. Κινούμενοι με τα πλήκτρα-βέλη [] και [], μπορείτε να επιλέξετε έναν υπάρχοντα χρήστη από το παράθυρο με τους χρήστες.

Αν θέλετε να εισάγετε νέο χρήστη:

α)πατήστε τον συνδυασμό πλήκτρων [Alt E],

β)πατήστε [Alt Δ] (ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ) και δώσετε τους εξής κωδικούς στα μενού: 0 (καθολική), 1 (μερική) ή 2 (καμία πρόσβαση).

γ)δώστε προαιρετικά τον κωδικό ΜΕΝΟΥ ως εξής: 0 (superuser), 1 (ταμείο), 7-8 (κοινός χρήστης) ή 9 (έμπειρος χρήστης).

δ)όταν δώσετε και τα υπόλοιπα στοιχεία πατήστε [Alt E].

Μπορείτε να διαγράψετε έναν χρήστη πατώντας [Alt Δ]. Μπορείτε να κάνετε τροποποίηση των στοιχείων ενός χρήστη πατώντας το συνδυασμό πλήκτρων [Alt Α].

Η Υποεπιλογή "Χρήστες" - "Αλλαγή Κωδικού Χρήστη".

Διαδικασία μέσω της οποίας μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό αναγνώρισής σας από την εφαρμογή, αρκεί να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που σας δίνονται σε κάθε βήμα. Προσοχή γιατί οι κωδικοί δεν φαίνονται κατά την πληκτρολόγηση.

Η Υποεπιλογή "Χρήστες" - "Ταυτότητα Χρήστη".

Όταν κάνετε αυτήν την επιλογή θα δείτε το όνομα με το οποίο σας αναγνωρίζει η εφαρμογή και τα όρια της δικαιοδοσίας σας.

Η Υποεπιλογή - "Κατάλογος Χρηστών & Κωδικών".

Μέσω αυτής της επιλογής θα δείτε μια κατάσταση όλων των χρηστών που έχουν δηλωθεί από τον supervisor της εφαρμογής.


Η κατάσταση εκτυπώνεται με τον συνδυασμό πλήκτρων [Shift F1].

Η Υποεπιλογή "Διάφορα" -"Επανάκτηση αρχείου ...".

Το πρόγραμμα είναι σε θέση να επανακτήσει και αποκαταστήσει αυτόματα τα δεδομένα των αρχείων του. Από αυτήν την επιλογή οδηγείστε σε έναν υποκατάλογο από όπου μπορείτε να ζητήσετε επανάκτηση ενός συγκεκριμένου αρχείου δεδομένων ή και όλων των αρχείων μαζί. Η χρήση αυτής της λειτουργίας συνιστάται όταν κάποιο αρχείο παρουσιάζει μη ομαλή συμπεριφο-ρά:

α.δε λειτουργεί σωστά η κατα- χώρηση ή

β.δε λειτουργεί σωστά η δια- γραφή σε αυτό το αρχείο,

γ.το πρόγραμμα αρνείται να κάνει αναζήτηση σε αρχείο ή

δ.να εμφανίσει τα σωστά στοιχεία στην ανάλογη καρτέλλα.

Ένα τέτοιο πρόβλημα πιθανόν να προέλθει από απότομη διακοπή ρεύματος ή κλείσιμο του υπολογιστή ένω βρίσκεστε μέσα στο περι-βάλλον της εφαρμογής ή, συχνότερα, από βλάβη μιας περιοχής του σκληρού δίσκου. Πρέπει να χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή και σύνεση γιατί η χρονική της διάρκεια είναι ανάλογη του μεγέθους του αρχείου προς επανάκτηση.

Η Υποεπιλογή "Διάφορα"-"Διαγνωστικά".

Από δω μπορείτε να ζητήσετε τον έλεγχο ενός συγκεκριμένου αρχείου, ώστε να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σ’ αυτό (π.χ. με την αρίθμιση ή με τα ΑΦΜ των πελατων).

Η Υποεπιλογή "Α/Α Φορτωτικών".

Σε περίπτωση που διαγράψετε κάποια Φορτωτική θα μείνει ένα κενό στην αύξουσα αρίθμηση του αρχείου η οποία γίνεται αυτόματα. Αν θέλετε να αποκαταστήσετε την αρίθμηση του αρχείου πατήστε [Enter] στην ερώτηση που εμφανίζεται: “Θέλετε να παρέμβαιτε στον αρχείο φορτωτικών;”. Κατόπιν δώστε τον νέο αύξοντα αριθμό και πατήστε πάλι [Enter]. H παρέμβαση αυτή θα πρέπει να γίνει με ιδαίτερη ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η Υποεπιλογή "Αρχικοποίηση Προσωρινών Αρχείων".

Οι φορτωτικές και τα δηλωτικά της ημέρας παραμένουν σε προσωρινά αρχεία μέχρι να εκτυπωθούν. Κατά την εκτύπωσή τους παίρνουν αύξοντα αριθμό και μεταφέρονται στα μόνιμα αρχεία. Τα προσωρινά αρχεία θα πρέπει καθημερινά να ξεκαθαρίζονται από τα δηλωτικά και τις φορτωτικές που έχουν αποσταλεί, ώστε να μένουν μονο αυτά που εκκρεμούν. Το ξεκαθάρισμα των αρχείων πρέπει να γίνεται στην αρχή της καινούριας ημέρας. Αν θέλετε να αρχίσει η διαδικασία αυτή δεν έχετε παρά να πατήσετε [Enter] στην ερώτηση επιβαιβέωσης που θα εμφανιστεί.

Η Υποεπιλογή "Προτύπωση Δηλωτικών".

Ορίστε τους αριθμούς σελίδας (Από-Έως) που θέλετε να προτυπώσετε και πατήσετε [Alt E] για να αρχίσει η προεκτύπωση.

Η Υποεπιλογή "Μεταφορές από/σε δισκέττα".

Aπό αυτές τις επιλογές οδηγείστε στον ανάλογο διάλογο, όπου πρέπει να επιλέξετε το drive (Α: ή Β:) από/στο οποίο θα γίνει η μεταφορά και να ενεργοποιείσετε το εικονίδιο "Εντάξει". Η αρχικοποίηση δισκέττας είναι το γνωστό μας Format του Dos.


===Η Επιλογή "=" . Είναι η πρώτη από αριστερά επιλογή της MenuBar, η οποία καλείται άμεσα με το συνδυασμένο πάτημα των πλήκτρων [Alt Space]. Περιέχει τις εξής υποεπιλογές:

Η Υποεπιλογή "Αριθμομηχανή".

Με αυτήν εμφανίζεται στην οθόνη μια κλασική αριθμομηχανή η οποία υποστηρίζει, εκτός των απλών αριθμητικών πράξεων, τον υπολογισμό ποσοστού και τετραγωνικής ρίζας και διαθέτει τη δυνατότητα αποθήκευσης κάποιου αριθμού σε μνήμη. Τα εικονίδια που φαίνονται επάνω της, μπορούν να πατηθούν με το ποντίκι και έτσι να εκτελεστούν διάφορες ακολουθίες αριθμητικών πράξεων. Τα περισσότερα από αυτά τα εικονίδια ενεργοποι-ούνται και με το πάτημα των ομόσημων πλήκτρων του πλη-κτρολογίου. Ισχύουν επιπλέον, οι εξής ειδικές αντιστοιχίες: -το εικονίδιο "C" (άδειασμα οθόνης) αντιστοιχεί και στο πλήκτρο [Del],

-το εικονίδιο "=" (ίσον) αντιστοιχεί και στο πλήκτρο [Enter],

-το εικονίδιο "±" (αλλαγή προσήμου) αντιστοιχεί μόνο στο πλήκτρο [] (δηλαδή το [Shift -]), - το εικονίδιο "" (τετραγωνική ρίζα) αντιστοιχεί μόνο στο πλήκτρο [$].

Η αριθμομηχανή διαθέτει και μνήμη: τα εικονίδια "R", "I" και "M" αντιστοιχούν στις απλές λειτουργίες μιας στοιχειώδους μνήμης, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Οταν η μνήμη έχει περιεχόμενο, βλέπετε "αναμμένη" την ένδειξη "Μνήμη".

ΠΛΗΚΤΡΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

"R" μηδενίζει τη μνήμη

"I" εισάγει / προσθέτει τον αριθμό που φαίνεται στην οθόνη, στο περιεχόμενο της μνήμης

"M" εμφανίζει στην οθόνη-γραμμή το περιεχόμενο της μνήμης

Η αριθμομηχανή μπορεί να κληθεί από οποιοδήποτε σημείο της εφαρμογής TRANSPORT MANAGER, με το συνδυασμό πλήκτρων [Alt C].

Η Υποεπιλογή Σπαζοκεφαλιά.

Είναι μια κλασσική σπαζοκεφαλιά για την διασκέδαση σας, που παίζεται είτε με τα πλήκτρα [] , [] , [] και [], είτε με το ποντίκι. Στόχος σας είναι να βάλετε στη σειρά - ανά πεντάδες - τα γράμματα του Ελληνικού Αλφαβήτου και καλείστε να τον πετύχετε με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις. Εφόσον καταφέρετε να τη λύσετε μπορείτε να ξαναπαίξετε. Με το πάτημα ενός τυχαίου πλήκτρου τα Γράμματα ανακατεύονται ξανά και είστε έτοιμοι να προσπαθήσετε πάλι. Εάν όμως κουραστείτε μπορείτε ανά πάσα στιγμή να την εγκαταλείψετε πατώντας το πλήκτρο [Esc].

Η Υποεπιλογή Ταυτότητα.

Από αυτήν την επιλογή βλέπετε τα στοιχεία της εταιρείας EVRESIS με την οποία μπορείτε να έρθετε σε επαφή για κάθε πρόβλημά σας σχετικά με το πρόγραμμα.

Η Υποεπιλογή Ημερολόγιο.

Αν πατήσετε το συνδυασμό πλήκτρων [Alt W] βρίσκεστε μπροστά σε ένα μικρό ημερολόγιο και βλέπετε τον τρέχοντα μήνα του έτους και την τρέχουσα ημέρα του μήνα που σημειώνεται με διαφορετικό χρώμα από τις άλλες.

  • Μετακινείσθε στον προηγούμενο μήνα:

α) με το βελάκι επάνω,

β) με το πλήκτρο "-" ή τέλος

γ) με click του ποντικιού στο εικονίδιο δίπλα από το έτος.

  • Μετακινείσθε στον επόμενο μήνα:

α) με το βελάκι κάτω,

β) με το πλήκτρο "+" ή τέλος

γ) με click του ποντικιού στο εικονίδιο "", δίπλα από το έτος.

Το ημερολόγιο αυτό καλείται από οποιοδήποτε σημείο της εφαρμογής και κλείνει με το πλήκτρο [Εsc].

Κεφάλαιο 2ο

Οι Απλές Εργασίες Της Εφαρμογής

Οι Βασικές Επιλογές της Τελευταίας Γραμμής.

Κάθε διάλογος επικοινωνίας με το χρήστη διαθέτει μια δική του StatusLine. Πρόκειται για την τελευταία γραμμή της οθόνης, όπου βλέπετε μια σειρά λειτουργιών που μπορείτε να εκτελέσετε μέσα από τον συγκεκριμένο διάλογο, καθώς και τα πλήκτρα με τα οποία ενεργοποιούνται αυτές οι λειτουργίες. Οι καρτέλλες διάλογοι που αφορούν ΦΟΡΤΩΤΙΚΕΣ, ΔΗΛΩΤΙΚΑ, ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΕΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΠΕΛΑΤΕΣ, ΦΟΡΤΗΓΑ, ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ, ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ, ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ και ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΕΛΑΤΩΝ / ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ , έχουν όλες την ίδια StatusLine. Συνεπώς υποστηρίζουν μερικές βασικές λειτουργίες που μπορούν να εκτελεστούν από οποιαδήποτε καρτέλλα. Οι λειτουργίες αυτές και ο τρόπος κλήσης και εκτέλεσής τους παρουσιάζονται και αναλύονται αμέσως παρακάτω.

Βοήθεια

Είναι μια λειτουργία που σας βοηθά να μάθετε καλύτερα και γρηγορότερα το σωστό χειρισμό της εφαρμογής. Μέσω αυτής βλέπετε "τοπικές" οδηγίες χρήσης που αφορούν την καρτέλλα που έχετε ανοικτή εκείνη τη στιγμή. Η βοήθεια καλείται με το πάτημα του πλήκτρου [F1] είτε με click του ποντικιού στην ίδια αυτή λέξη στο αριστερό μέρος της τελευταίας γραμμής. Οταν καλέσετε βοήθεια εμφανίζεται ένα "παράθυρο" που σκεπάζει την τρέχουσα καρτέλλα και περιέχει σύντομες οδηγίες δράσης μέσα στην καρτέλλα. Στο παράθυρο αυτό κινείστε κάτω ή επάνω με τα πλήκτρα [], [], [PgUp] και [PgDn]. Μπορείτε ακόμα να μεγαλώσετε το παράθυρο ώστε να καταλάβει όλη την οθόνη, πατώντας το πλήκτρο [F5], ή να το μικρύνετε και πάλι με το ίδιο αυτό πλήκτρο. Εγκαταλείπετε το παράθυρο βοήθειας πατώντας [Esc].

Καταχώρηση

Αφού έχετε τελειώσει την εισαγωγή μιας νέας καρτέλλας ή έχετε τροποποιήσει μια παλιά, θα πρέπει να καταχωρήσετε στο αρχείο του δίσκου τις νέες πληροφορίες. Η λειτουργία αυτή ενεργοποιείται με το πλήκτρο [F2] ή με click του ποντικιού στην ανάλογη λέξη της τελευταίας γραμμής.

Αναζήτηση

Για να μπορέσετε να δείτε και να τροποποιήσετε μια καρτέλλα που υπάρχει ήδη στο αρχείο, θα πρέπει πρώτα να την αναζητήσετε και να την εμφανίσετε στην οθόνη. Η αναζήτηση γίνεται πάντα με βάση κάποιο πεδίο-κλειδί της καρτέλλας. Αν η καρτέλλα διαθέτει περισσότερα από ένα πεδία-κλειδιά τότε πρέπει ν'αποφασίσετε εσείς με ποιο κλειδί θα ψάξετε και να μεταφέρετε το δρομέα πάνω σ'αυτό το πεδίο, είτε με τα πλήκτρα [], [] είτε με διαδοχικά [Enter] είτε με με click του ποντικιού επάνω του. Αφού έχετε διαλέξει το πεδίο-κλειδί μπορείτε να το γεμίσετε προαιρετικά με μερικούς από τους πρώτους χαρακτήρες του ανάλογου πεδίου της καρτέλλας που ζητάτε. Κατόπιν ενεργοποιήσετε τη διαδικασία πατώντας [F3] ή με click του ποντικιού στη λέξη "Αναζήτηση" της τελευταίας γραμμής. Εμφανίζεται τότε μια λίστα που περιέχει χαρακτηριστικά πεδία των καρτελλών που πληρούν την προϋπόθεση αναζήτησης. Ακόμα περιέχει (με αλφαριθμητική αύξουσα τάξη) και όλες τις, επόμενες από αυτές, καρτέλλες. Στη λίστα αυτή μπορείτε να κινηθείτε πάνω-κάτω με τα πλήκτρα [], [], [PgUp] και [PgDn] ή με τα αντίστοιχα εικονίδια της τελευταίας γραμμής, με σκοπό να "φωτίσετε" την επιλογή που σας ενδιαφέρει. Οταν γίνει αυτό πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο [Enter] ή να κάνετε click στη λέξη "Επιλογή" για να δείτε όλο το περιεχόμενο της καρτέλλας να εμφανίζεται μπροστά σας. Αν μετανοιώσατε εγκαταλείψτε τη λίστα πατώντας [Esc].


Διαγραφή

Για να κάνετε διαγραφή θα πρέπει απαραίτητα να έχετε επιλέξει και εμφανίσει μια καρτέλλα του αρχείου στην οθόνη. Κατόπιν μπορείτε να ζητήσετε διαγραφή της καρτέλλας που βλέπετε, πατώντας το πλήκτρο [F4] ή με click του ποντικιού στην ανάλογη λέξη της τελευταίας γραμμής. Εμφανίζεται τότε ένας μικρός διάλογος που ζητά επιβεβαίωση της διαγραφής (εικονίδιο "Ναι") ή την ακύρωσή της (εικονίδιο "Οχι" ή [Esc]).

Νέα Εγγραφή

Για να αρχίσετε την εισαγωγή στοιχείων νέας καρτέλλας θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να αδειάσετε το διάλογο εμφάνισης καρτελλών από την προηγούμενη. Αλλιώς θα είναι σα να γράφετε τη νέα σας καρτέλλα πάνω στην παλιά. Για να ενεργοποιήσετε αυτή τη διαδικασία πατάτε το πλήκτρο [F5] ή κανετε click στη φράση "Νέα Εγγραφή" της τελευταίας γραμμής. Βλέπετε τότε το διάλογο ν'αδειάζει και ο δρομέας να μεταφέρεται στο πρώτο πεδίο εισαγωγής στοιχείων. Ταυτόχρονα βλέπετε την ένδειξη "Ν Ε Ο" να αναβοσβήνει στην κάτω δεξιά γωνία του διαλόγου. Αν έχετε καλέσει το διάλογο για πρώτη φορά τότε βρίσκεστε αυτόματα σε φάση εισαγωγής νέας καρτέλλας οπότε η παραπάνω διαδικασία δε χρειάζεται.

Βοηθητική Λίστα

Κάθε πεδίο του διαλόγου που εμφανίζει μπροστά από τον τίτλο του τον χαρακτήρα "?" διαθέτει μια βοηθητική λίστα από επιλογές. Αντί δηλαδή να πληκτρολογείσετε την πληροφορία με την οποία θέλετε να γεμίσετε ένα πεδίο, μπορείτε να την επιλέξετε - αν υπάρχει εκεί - από τη λίστα με τις έτοιμες πληροφορίες που αναφέρονται σ'αυτό το πεδίο. Η λίστα αυτή μπορεί να κληθεί μόνο ενώ ο δρομέας βρίσκεται πάνω στο πεδίο που την διαθέτει (το έχετε επιλέξει). Η κλήση γίνεται με το πλήκτρο [F9]. Οταν εμφανιστεί η λίστα, ενεργείτε όπως και στη λίστα αναζήτησης και σύμφωνα με τις οδηγίες της τελευταίας γραμμής. Εγκαταλείπετε τη λίστα πατώντας [Esc].


Αφού τελειώσαμε με την παρουσίαση της βασικής ομάδας λειτουργειών μέσα από κάποιο διάλογο, είμαστε έτοιμοι να δούμε τις σημαντικότερες επιλογές του κυρίως μενού (MenuBar).

Η Επιλογή "Αρχεία".

Είναι η επιλογή του προγράμμα-τος μέσα από την οποία χειρίζεστε οτιδήποτε αφορά τους συνεργαζό-μενους με το γραφείο σας.

Η Υποεπιλογή Πελάτες.

Οδηγεί στον διάλογο με τίτλο "ΚΑΡΤΕΛΛΑ ΠΕΛΑΤΗ", όπου φαίνο-νται όλα τα πεδία που αφορούν τους πελάτες του γραφείου σας. Η κίνηση ανάμεσα στα πεδία γίνεται με τα πλήκτρα [], [] και [Enter]. Αν θέλετε να εισάγετε νέo πελάτη θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώσετε το πεδίο ΚΩΔΙΚΟΣ, πριν κάνετε καταχώρηση. Το πεδίο αυτό μπορεί να αποτελέσει και ένα μέσο για την εύκολη κατηγοριοποίηση των πελατών σας.


Τα πεδία ΠΟΛΗ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ/ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, Δ.Ο.Υ. και ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ συμπληρώνεται μέσω βοηθητικής λίστας που καλείται όταν επί του πεδίου πατήσετε το πλήκτρο [F9]. Ειδικά γι' αυτή τη λίστα επιλογών προσφέρονται κάποιες διαφορετικές λειτουργίες. Ετσι μπορείτε :

  • να εισάγετε στη λίστα νέο στοιχείο αν πατήσετε το πλήκτρο [F2] ή πατήσετε με το ποντίκι στο αντίστοιχο εικονίδιο στην τελευταία γραμμή της οθόνης. Επειτα να την πληκτρολογήσετε και τέλος να την επιβεβαιώσετε με το πλήκτρο [Enter].
  • να τροποποιήσετε υπάρχον στοιχείο αν πατήσετε τον συνδυασμό πλήκτρων [Alt Space] ή αν πατήσετε με το ποντίκι στο αντίστοιχο εικονίδιο στην τελευταία γραμμή της οθόνης. Επειτα να την διορθώσετε και τέλος να την επιβεβαιώσετε με το πλήκτρο [Enter].
  • να διαγράψετε στοιχείο, κινούμενοι με τα πλήκτρα [] και [], αν πατήσετε επάνω της το πλήκτρο [Del] ή πατήσετε το ποντίκι στο αντίστοιχο εικονίδιο στην τελευταία γραμμή της οθόνης.
  • τέλος να ζητήσετε βοήθεια για όλα τα παραπάνω, αν πατήσετε το πλήκτρο [F1] ή με πάτημα του ποντικιού στο αντίστοιχο και πάλι εικονίδιο στην τελευταία γραμμή της οθόνης.

Η αναζήτηση κάποιου ΠΕΛΑΤΗ γίνεται με βάση τον ΚΩΔΙΚΟ του ή την ΕΠΩΝΥΜΙΑ του ή την ΠΟΛΗ που εδρεύει. Με το πάτημα του εικονιδίου “Είδη” μπορείτε να δείτε μια λίστα με τα Βασικά Είδη που διακινεί ο πελάτης. Η εισαγωγή ειδών στην λίστα γίνεται όπως και η συμπλήρωση του πεδίου ΠΟΛΗ στην καρτέλλα του πελάτη. Τα εικονίδια Τιμοκατάλογος και Τιμοκατάλογος Προώθη-σης οδηγούν σε αντίστοιχους καταλόγους τιμών που αφορύν τον συγκεκριμένο πελάτη. Το πεδιο Προορισμός σε αυτούς συμπληρώ-νεται όπως και το πεδίο ΠΟΛΗ του πελάτη. Τέλος το εικονίδιο Καρτέλλα σας επιτρέπει να δείτε τις κινήσεις του εν λόγω πελάτη για το χρονικό διάστημα που εσείς επιθυμείτε. Οι λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή αυτού του κεφαλαίου.

Η Υποεπιλογή Προβολές-Εκτυπώσεις Πελατών.

Ζητήσετε από εδώ την εμφάνιση στην οθόνη ή και την εκτύπωση μιας λίστας των πελατών που σας ενδιαφέρουν. Περιλαμβάνει τρεις υποεπιλογές, ανάλογες των κριτηρίων αναζήτησης θέλετε (λίστα ανά Ονομα, ανά Κωδικό ή ανά Ημερομηνία Προσέλευσης). Εκτυπώστε τη λίστα αυτή πατώντας τα πλήκτρα [Shift F1].

Η Υποεπιλογή Προβολές-Εκτυπώσεις-Διευθυνσιογράφος.

Εμφανίζει το διάλογο ενός διευθυνσιογράφου. Εδώ μπορείτε να καθορίσετε προαιρετικά τις παραμέτρους εκτύπωσης ετικεττών από το πελατολόγιό σας. Τα πεδία ΠΟΛΗ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ και ΚΑ-ΤΗΓΟΡΙΑ συμπληρώνο-νται μέσω βοηθητικής λίστας που καλείται όταν επί του πεδίου πατήσετε το πλήκτρο [F9]. Το πεδίο ΦΟΡΕΣ δηλώνει πόσες φορές θα τυπωθούν οι ετι-κέττες, ενώ το πεδίο ΣΤΗΛΕΣ δηλώνει πό-σες στήλες ετικεττών διαθέτει το μηχανογραφικό σας έντυπο. Τέλος με τα πεδία ΑΠΟ ΗΜΕΡΑ και ΕΩΣ ΗΜΕΡΑ μπορείτε να καθορίσετε το χρονικό εύρος του πελατολογίου που σας ενδιαφέρει (π.χ. πρόσφατοι ή παλιοί πελάτες) σε αντιστοιχία με το πεδίο ΗΜ/ΝΙΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ της καρτέλλας πελάτη. Για να ενεργοποιήσετε το διευθυνσιογράφο πατήστε το εικονίδιο Εντάξει και για να εκτυπώσετε τις ετικέττες που βλέπετε, πατήστε τα πλήκτρα [Shift F1].

Η Υποεπιλογή Κίνησεις Πελατών.

Εμφανίζει ένα διάλογο όπου μπορείτε να καταχωρείτε τις οικονομικές κινήσεις των πελατών σας.


Τα πεδία Πελάτης και Αιτιολογία διαθέτουν έτοιμες λίστες επιλογής που καλούνται με το πλήκτρο [F9]. Το πεδίο Είδος αφορά την κατηγορία της κίνησης (ΧΡΕΩΣΗ ή ΠΙΣΤΩΣΗ). Οι λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή αυτού του κεφαλαίου.

Η Υποεπιλογή Καρτέλλα Πελάτή.

Εμφανίζει ένα διάλογο από όπου μπορείτε να ζητήσετε τις οικονομικές κινήσεις ενός πελάτη σας για το χρονικό διάστημα (Από-Έως) που εσείς θα ορίσετε. Τον Πελάτη μπορείτε να τον επιλέξετε από τη λίστα επιλογής που καλειαι με το πλήκτρο [F9]. Για να δείτε την κατάσταση κινήσεων πατήστε το εικονίδιο Εντάξει και για να την εκτυπώσετε πατήστε τα πλήκτρα [Shift F1].

Η Υποεπιλογή Κίνησεις σε Χρονικό διάστημα.

Εμφανίζει ένα διάλογο από όπου μπορείτε να ζητήσετε τις οικονομικές κινήσεις όλων των πελατών σας για το χρονικό διάστημα (Από-Έως ημ/νία) που εσείς θα ορίσετε. Το πεδίο Είδος κινήσεων αφορά την κατηγορία των κινήσεων που σας ενδιαφέρουν. Για να δείτε την κατάσταση κινήσεων πατήστε το εικονίδιο Εντάξει και για να την εκτυπώσετε πατήστε τα πλήκτρα [Shift F1].

Η Υποεπιλογή Συγκεντρωτική Οικονομική Κατάσταση.

Εμφανίζει ένα διάλογο από όπου μπορείτε να ζητήσετε συγκεντρωτική κατάσταση των οικονομικων κινήσεων μιας ομάδας (ή ενός) πελατών σας για το χρονικό διάστημα (Από-Έως ημ/νία) που εσείς θα ορίσετε. Τα πεδία Από-Έως όνομα και Κατηγορία πελατών διαθέτουν έτοιμες λίστες επιλογής που καλούνται με το πλήκτρο [F9]. Μπορείτε ακόμη να δείτε όλους τους πελάτες της κατηγορίας ή μονον αυτούς που έχουν κάποιο υπόλοιπο, αν τσεκάρετε την κατάληλη Επιλογή. Για να δείτε την συγκεντρωτική κατάσταση κινήσεων πατήστε το εικονίδιο Εντάξει και για να την εκτυπώσετε πατήστε τα πλήκτρα [Shift F1].


Η Υποεπιλογή Συνεργάτες.

Οδηγεί στο διάλογο με τίτλο "ΚΑΡΤΕΛΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ", όπου φαίνο-νται όλα τα πεδία που αφορούν τους συνεργάτες του γραφείου σας. Η κίνηση ανάμεσα στα πεδία γίνεται με τα πλήκτρα [], [] και [Enter].


Αν θέλετε να εισάγετε νέo συνεργάτη θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώσετε το πεδίο ΚΩΔΙΚΟΣ, πριν κάνετε καταχώρηση. Το πεδίο αυτό μπορεί να αποτελέσει και ένα μέσο για την εύκολη κατηγοριοποίηση των συνεργατών σας. Τα πεδία ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΠΟΛΗ, ΧΩΡΑ και ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ συμπληρώνεται μέσω βοηθητικής λίστας που καλείται όταν επί του πεδίου πατήσετε το πλήκτρο [F9]. Η αναζήτηση κάποιου ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ γίνεται με βάση τον ΚΩΔΙΚΟ του ή την ΕΠΩΝΥΜΙΑ του. Τέλος το εικονίδιο Καρτέλλα σας επιτρέπει να δείτε τις κινήσεις του εν λόγω συνεργάτη για το χρονικό διάστημα που εσείς επιθυμείτε. Οι λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή αυτού του κεφαλαίου. Οι επιλογές αυτές αφορούν καταστάσεις των κινήσεων των συνεργατών και ο χειρισμός τους είναι ίδιος με των αντιστοίχων που αφορούν τους πελάτες. Εκτυπώστε κάθε τέτοια κατάσταση πατώντας [Shift F1].

Η Υποεπιλογή Τιμοκατάλογοι.

Οδηγεί στον διάλογο με τίτλο "ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΜΙΣΤΡΟΥ", όπου μπορείτε να περιγράψετε αναλυτι-κά τη χρέωση των επιμέρους ποσών (Περισυλλογή, Εργατικά, Ασφάλι-στρα, Διανομή, Δικαίωμα Εντύ-που, Έξοδα Αντικαταβολών) ενός συγκεκριμένου ποσού Κομίστρων. Η αναζήτηση κάποιας ΑΝΑΛΥ-ΣΗΣ γίνεται με βάση τα Κόμιστρα. Οι λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή αυτού του κεφαλαίου.

Η Υποεπιλογή Φορτηγά.

Οδηγεί στον διάλογο με τίτλο "ΚΑΡΤΕΛΛΑ ΦΟΡΤΗΓΟΥ", όπου φαί-νονται όλα τα πεδία που αφορούν τα φορτη-γά οχήματα που χρησι-μοποιεί για τις μετα-φορές του το γραφείο σας. Η κίνηση ανάμεσα στα πεδία γίνεται με τα πλήκτρα [], [] και [Enter]. Αν θέλετε να εισάγετε νέo φορτηγό θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώσετε το πεδίο Αρ.κυκλ.(αριθμός κυκλοφορίας), πριν κάνετε καταχώρηση. Η Πόλη συμπληρώνεται μέσω βοηθητικής λίστας που καλείται όταν επί του πεδίου πατήσετε το πλήκτρο [F9]. Η αναζήτηση κάποιου ΦΟΡΤΗΓΟΥ γίνεται με βάση τον Αριθμό Κυκλοφορίας του ή τον Ιδιοκτήτη του ή τον Οδηγό. Οι λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή αυτού του κεφαλαίου.

Η Υποεπιλογή Διανομείς.

Οδηγεί στον διάλογο με τίτλο "ΚΑΡΤΕΛΛΑ ΔΙΑΝΟΜΕΑ", όπου φαίνονται όλα τα πεδία που αφορούν τους διανομείς του γραφείου σας. Η κίνηση ανάμεσα στα πεδία γίνεται με τα πλήκτρα [], [] και [Enter].


Αν θέλετε να εισάγετε νέo διανομέα θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώσετε το πεδίο Κωδικός, πριν κάνετε καταχώρηση. Η Κατηγορία του διανομέα συμπληρώνεται μέσω βοηθητικής λίστας που καλείται όταν επί του πεδίου πατήσετε το πλήκτρο [F9]. Η αναζήτηση κάποιου ΔΙΑΝΟΜΕΑ γίνεται με βάση τον Κωδικό του ή το Όνομά του. Οι λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή αυτού του κεφαλαίου.

Κεφάλαιο 3ο

Φορτωτικές και Διανομές.


H Επιλογή "Φορτωτικές".

Οι επιλογές της αφορούν την καταχώρηση και την εκτύπωση φορτωτικών εντύπων καθώς και οποιασδήποτε συνοδευτικής κατά-στασης.

Η Υποεπιλογή "Σειρές Φορτωτικών".

Θεωρείται ότι τα εμπορεύματά σας προς αποστολή, στέλνονται σε κάποιον βασικό προορισμό (π.χ. Αθήνα) σε κάποιον αντιπρόσωπό σας ο οποίος αναλαμβάνει στην συνέχεια την προώθησή τους στον τελικό τους προορισμό (π.χ. Οινόη). Κάθε βασικός προορισμός αντιστοιχεί σε μία Σειρά, η οποία ονομάζεται με δύο γράμματα.

Από τον διάλογο αυτό μπορείτε να καταχωρήσετε τις σειρές αυτές.

1) Δώστε προαιρετικά κάποιον περιγραφικό Τί-τλο σε κάθε σειρά.

2) Δώστε δύο γράμμα-τα που θα αποτελούν το όνομα με το οποίο η Σειρά θα καλείται από όλα τα σημεία του προ-γράμματος (π.χ. Δ για Δράμα ή ΗΡ για Ηράκλειο).

3) Τα πεδία Φόρτωση και Προορισμός συμπλη-ρώνονται μέσω βοηθητικής λίστας που καλείται όταν πατήσετε [F9].

4) Καταχωρείστε την εγγραφή με το πλήκτρο [F2]. Οι λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή του δευτέρου κεφαλαίου.

Η Υποεπιλογή "Ημερήσιο αρχείο φορτωτικών".

Από τον διάλογο αυτό μπορείτε να καταχωρήσετε την ημερήσια κίνηση φορτωτικών της εταιρείας σας. Η διεκπεραίωση του ημερήσιου όγκου εργασιών της εταιρείας σας, βασίζεται στην διατήρηση από το πρόγραμμα δύο ημερήσιων αρχείων, φορτωτικών και δηλωτικών αντίστοιχα, τα οποία εκκενώνονται με την έναρξη κάθε νέας ημέρας (βλέπε και Διάφορα - Αρχικοποίηση Προσωρινών αρχείων). Στο ημερήσιο αρχείο δηλωτικών, "ανοίγετε" τα δηλωτικά που θα φορτωθούν την σημερινή ημέρα από την έδρα σας. Στο ημερήσιο αρχείο φορτωτικών καταχωρείτε τις φορτωτικές που εκδίδετε την σημερινή ημέρα για αναχωρήσεις από την έδρα σας. Παραδείγματος χάρην έστω ότι έχετε αναχωρήσεις για δύο προορισμούς: Σέρρες και Δράμα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε δυό Σειρές : Σειρά Σ για Σέρρες και Σειρά Δ για Δράμα. Στην αρχή λοιπόν της ημέρας ανοίγετε δύο Δηλωτικά ένα για Δράμα κι ένα για Σέρρες. Αν τώρα καταχωρήσετε φορτωτικές, δηλώνοντας την Σειρά τους, αυτές εντάσσονται αυτόματα από το πρόγραμμα στα αντίστοιχα δηλωτικά της ημέρας. Οταν κατασταλάξετε για τις αναχωρήσεις που θα έχετε (πόσα αυτοκίνητα και για πού), μπορείτε να ελέγξετε τις φορτωτικές που έχετε μέχρι στιγμής καταχωρήσει στο ημερήσιο αρχείο φορτωτικών στα δηλωτικά που έχετε μέχρι στιγμής "ανοίξει" στο ημερήσιο αρχείο δηλωτικών. Την λειτουργία αυτή μπορείτε να την καλέσετε από την επιλογή "Δηλωτικά"-"Ενημέρωση δηλωτικών". Μπορείτε να εκτυπώσετε τις φορτωτικές στα θεωρημένα έντυπά τους είτε αυτόματα όλες μαζί ανά δηλωτικό, είτε μία-μία κατ’ επιλογή, από τον ίδιο διάλογο που τις εντάσετε σε δηλωτικά φόρτωσης. Από τον ίδιο διάλογο επίσης μπορείτε να εκτυπώσετε και τα δηλωτικά φόρτωσης. Το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει μόνο με θεωρημένα δηλωτικά φόρτωσης. Καταχωρείστε μία νέα φορτωτική ώς εξής :

1) Με την εκκένωση της καρτέλλας (με [F5]) θα δείτε την σημερινή ημερομηνία να εμφανίζεται στο πρώτο πεδίο της καρτέλλας και ο δρομέας σας θα τοποθετηθεί στο πεδίο "Σειρά".

2) Δώστε τη Σειρά στην οποία ανήκει η φορτωτική (π.χ. "Α" για ΑΘΗΝΑ) με βάση την κωδικωποίηση που έχετε κάνει στο αρχείο σειρών. Πατώντας [Enter] θα δείτε να εμφανίζεται στο σχετικό πεδίο ο γενικός Προορισμός της Σειράς (η έδρα του αντιπροσώπου σας) και ο ίδιος κατ’ επανάληψη και στον Τελικό Προορισμό. Ο δρομέας βρίσκεται στον Τελικό Προορισμό.

3) Αφού δώσετε τη Σειρά, και πιέσετε το πλήκτρο [Enter], το πρόγραμμα θα αναζητήσει στο ημερήσιο αρχείο δηλωτικών κάποιο δηλωτικό-αναχώρηση γι’ αυτή την σειρά. Εάν βρεί μόνο ένα θα φέρει αυτόματα τον αύξοντα αριθμό του στο πεδίο "Νο Κατ." και ο δρομέας θα μεταπηδήσει στο πεδίο "Τελικός Προορισμός". Εάν δεν βρεί κανένα ή περισσότερα από ένα, τότε ο δρομέας θα μεταπηδήσει στο πεδίο "Νο Κατ.", για να δώσετε εκεί (εάν τον γνωρίζετε μέχρι στιγμής) τον αύξοντα αριθμό του δηλωτικού-φορτηγού στο οποίο πρόκειται να φορτωθούν τα εμπορεύματα της φορτωτικής.

4) Αφού μεταβείτε στο πεδίο "Τελικός Προορισμός", θα εμφα-νιστεί λίστα με τους τελικούς προορισμούς για να επιλέξετε κάποιον.

5) Δώστε κάποια από τα αρχικά του ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ στο σχετικό πεδίο. Το πρόγραμμα θα τον αναζητήσει στο αρχείο ΠΕΛΑΤΩΝ και εάν δεν τον βρεί, θα προτείνει λίστα για επιλογή κάποιου άλλου. Η ίδια λίστα καλείται απευθείας με το πλήκτρο [Enter]. Εάν πατήσετε το πλήκτρο [F9] στην λίστα θα κληθεί αυτομάτως η καρτέλλα ΠΕΛΑΤΩΝ, για να καταχωρήσετε πιθανώς το νέο πρόσωπο τώρα. Επιστρέφοντας στην καρτέλλα της φορτωτικής θα δείτε τα στοιχεία του προσώπου να εμφανίζονται στα σχετικά πεδία.

6) Δώστε τα στοιχεία του ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ όπως παραπάνω.

7) Δώστε τον Αρ. Τιμολογίου, τον αριθμό Δεμάτων, το είδος Συσκευασίας, την Περιγραφή του εμπορεύματος, την Ποσότητά του και επιλέξτε μία τιμή κομίστρου από τον τιμοκάταλογο που θα κληθεί με [Alt A] ή με [Alt P] για τον αποστολέα/παραλήπτη και για τον συγκεριμένο προορισμό.

8) Θα δείτε τα Κόμιστρα να υπολογίζονται στα σχετικά πεδία. Εάν η πληρωμή γίνει στον τόπο φόρτωσης πατήστε [Alt Φ] και θα δείτε το σύνολο της χρέωσης να εμφανίζεται στο σχετικό πεδίο στο κάτω δεξιό μέρος της οθόνης.

9) Κατ’ επιλογή σας, μπορείτε να δώσετε απευθείας τα Κόμιστρα ή και το συνολικό ποσό, μεταβαίνοντας με το πλήκτρο [PgDn] στα σχετικά πεδία.

10) Εάν υπάρχει αντικαταβολή γι’ αυτήν τη φορτωτική, δώστε το Ποσό της στο σχετικό πεδίο, συνοδευόμενο δίπλα από ένα γράμμα που δηλώνει τον τρόπο πληρωμής (Μ: μετρητά, Ε: επιταγή, Σ: συναλ-λαγματική, Λ: ελεύθερα), την Προθεσμία σε μέρες για την εξόφλησή της και κάποιο πιθανό Σχόλιο στα γειτονικά πεδία. Μετά την καταγραφή του Ποσού αντικαταβολής δημιουργείται αυτόματα μια καρτέλλα αντικαταβολής της συγκεκριμένης φορτωτικής την οποία μπορείτε να δείτε με το πάτημα του ομώνυμου κουμπιού ([Alt N]).

11) Πατείστε [F2] για την καταχώρηση της νέας φορτωτικής στο αρχείο και στην συνέχεια [F5] εφόσον θέλετε να συνεχίσετε με την καταχώρηση κάποιας άλλης φορτωτικής. Αναζητείστε κάποια από τις ήδη καταχωρημένες φορτωτικές, πατώντας [F3] σε κάποιο από τα πεδία Σειρά, Νο Φορτ. ή Νο Κατ. Οι λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή του δευτέρου κεφαλαίου. Αλλες λειτουργίες

[Alt Ν]:Καλείται η καρτέλλα αντικαταβολής. Το ενεργοποιείτε όταν η φορτωτική συνοδεύται με αντικαταβολή. Για την συμπλήρωσή της δείτε στο επόμενο κεφάλαιο.

[Alt Ξ]:Καλείται διάλογος από όπου μπορείτε να εισπράξετε τα κόμιστρα της φορτωτικής (Εξώφληση).

[Alt Ι]:Καλείται διάλογος από όπου μπορείτε να εισπράξετε ή να αποδώσετε τα κόμιστρα τρίτων της φορτωτικής.

[Alt Κ]:Καλείται διάλογος από όπου μπορείτε να ενημερώσετε για τυχόν περικοπές στα κόμιστρα της φορτωτικής.

[Alt Δ]:Καλείται ο διάλογος Διανομής της φορτωτικής.

[Alt Σ]:Καλείται διάλογος από όπου μπορείτε να περάσετε στοιχεία σχετικά με τα ασφάλιστρα της φορτωτικής (αν υπάρχουν).

[Alt T]:Εκτύπωση της συγκεκριμένης Φορτωτικής.

Η Υποεπιλογή "Προβολές-Εκτυπώσεις" Ημερ. Αρχείου.

Διαθέτει δυό επιλογές εκτύπωσης:

α)Aναχωρήσεις ανά Σειρά

Δώστε τις παραμέτρους που ζητούνται από τον διάλογο για την προβολή που θέλετε. Εάν δεν ορίσετε τιμή για κάποια παράμετρο, θα θεωρηθεί ότι κάθε τιμή της είναι αποδεκτή κατά την αναζήτηση των εγγραφών στο αρχείο. Αν θέλετε να δείτε λεπτομερώς τις αναχωρήσεις πατήστε [Αlt Ε]. Αν θέλετε να δείτε μόνο τα Σύνολα πατείστε [Αlt Σ].

β) Εκτύπωση ετικεττών που αφορά τη μαζική προβολή των διευθύνσεων προορισμού των φορτωτικών. Εκτυπώστε κάθε τέτοια κατάσταση-προβολή, πατώντας [Shift F1].

Η Υποεπιλογή "Φορτωτικές".

Από τον διάλογο αυτό μπορείτε να αλλάξετε τα στοιχεία των ήδη διεκπεραιωθεισών φορτωτικών του γραφείου σας. Η ανάγκη τροποποίησης στοιχείων μπορεί να προκύψει μετά από κάποιο λάθος κατά την διεκπεραίωση της φορτωτικής. Το δικαίωμα τροποποίησης στοιχείων δίνεται σε συγκεκριμένους μόνο χρήστες για λόγους ασφαλείας. Οι εγγραφές στο αρχείο αυτό γίνονται αυτόματα κατά την εκτύπωση μιάς φορτωτικής από το ημερήσιο αρχείο φορτωτικών. Στον διάλογο αυτό θα ανατρέξετε ακόμη για να δείτε τα στοιχεία μιάς παλαιότερης φορτωτικής. Αναζητείστε κάποια από τις ήδη καταχωρημένες φορτωτικές, πατώντας [F3] σε οποιοδήποτε από τα πεδία Ημερομηνία, Σειρά, ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ, ΠΑΡΑΛΗΠΤΗΣ, ή Προορισμός. Οι λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή του δευτέρου κεφαλαίου. Άλλες λειτουργίες

[Alt Ν] :Καλείται η καρτέλλα της αντικαταβολής της συγκεκριμένης φορτωτικής (εάν υπάρχει). [Alt Ξ] :Καλείται διάλογος από όπου μπορείτε να εισπράξετε τα κόμιστρα της φορτωτικής. [Alt Ι] :Καλείται διάλογος από όπου μπορείτε να εισπράξετε τα κόμιστρα τρίτων της φορτωτικής. [Alt Κ] :Καλείται διάλογος από όπου μπορείτε να ενημερώσετε για τυχόν περικοπές στα κόμιστρα της φορτωτικής. [Alt Σ] :Καλείται διάλογος από όπου μπορείτε να περασετε στοιχεία σχετικά με τα ασφάλιστρα της φορτωτικής (αν υπάρχουν). [Alt Δ]:Καλείται ο διάλογος Διανομής της φορτωτικής. [Alt T] :Επανάληψη της εκτύπωσης της Φορτωτικής.

Η Υποεπιλογή "Προβολές-Εκτυπώσεις" Φορτωτικών.

Διαθέτει 10 επιλογές εκτύπω-σης ανάλογες των καταστάσεων που σας ενδιαφέρουν. Κάθε επιλογή καλείται πατώντας τον αριθμό της. Δώστε τις παραμέτρους που ζητούνται από τον διάλογο για την προβολή που θέλετε. Εάν δεν ορίσετε τιμή για κάποια παράμετρο, θα θεωρηθεί ότι κάθε τιμή της είναι αποδεκτή κατά την αναζήτηση των εγγραφών στο αρχείο. Αν θέλετε να δείτε λεπτομερώς τις αναχωρήσεις πατήστε [Αlt Ε]. Αν θέλετε να δείτε μόνο τα Σύνολα πατείστε [Αlt Σ]. Εκτυπώστε κάθε τέτοια κατάσταση πατώντας [Shift F1].

Η Υποεπιλογή "Σειρές Αφιχθεισών Φορτωτικών".

Θεωρείται ότι παραλαμβάνετε εμπορεύματα αντιπροσώπων σας από διάφορους βασικούς προορισμούς (π.χ. Αθήνα), και αναλαμβά-νετε την προώθησή τους στον τελικό τους προορισμό (π.χ. Καβάλα). Κάθε τέτοιος προορισμός αντιστοιχεί σε μία Σειρά αφίξεων, η οποία ονομάζεται με δύο γράμματα. Από τον διάλογο αυτό μπορείτε να καταχωρήσετε τις σειρές αυτές:

1) Δώστε προαιρετικά κάποιον περιγραφικό Τίτλο σε κάθε σειρά. (π.χ. ΑΘΗΝΑ).

2) Δώστε δύο χαρακτηριστικά γράμματα που θα αποτελούν το όνομα με το οποίο η Σειρά θα καλείται (π.χ. ΑΘ για Αθήνα).

3) Τα πεδία Φόρτωση και Προορισμός συμπληρώνονται μέσω βοηθητικής λίστας που καλείται όταν πατήσετε το πλήκτρο [F9].

4) Καταχωρείστε την εγγραφή με το πλήκτρο [F2].

5) Καλέστε τον διάλογο των προορισμών με το πλήκτρο [Alt P]. Καταχωρείστε σε εκείνον τους τελικούς προορισμούς που συνδέονται με αυτή την σειρά (π.χ. Καβάλα, Δράμα, Σέρρες κ.λ.π).

Η Υποεπιλογή "Προορισμοί αφιχθέντων".

Πολλές φορές τα εμπορεύματα που μεταφέρονται πρέπει να προωθηθούν από κάποιο συνεργάτη του γραφείου σας στον τελικό τους προορισμό. Έτσι θα πρέπει κάποιοι τελικοί προορισμοί να συνδέονται αυτόματα με το όνομα του μόνιμου συνεργάτη σας που αναλαμβάνει την μεταφορά από εσάς.

Μέσω λοιπόν αυτής της καρ-τέλλας γίνεται η σύνδεση ενός προορισμού με τον συνεργάτη που αναλαμβά-νει την προώθη-ση και τον δια-νομέα που θα κάνει τη διανομή. Η συμπλήρωση της καρτέλλας γίνεται ως εξής:

α) δίνετε τη Σειρά (το κωδικό δίγραμμα της περιοχής προορισμού) π.χ. Σ για Σέρρες, Δ για Δράμα, ΑΘ για Αθήνα κ.ο.κ.

β) επιλέγετε Προορισμό από τη λίστα που καλείται με [F9].

γ) επιλέγετε τον συνεργάτη που θα κάνει την προώθηση καλώντας τη λίστα συνεργατών με [F9] από το πεδίο Προώθηση.

δ) επιλέγετε τον διανομέα (αν πρόκειται να γίνει τοπική διανομή του μεταφερομένου δέματος) από τη λίστα διανομέων που καλείται επίσης με [F9] από το πεδίο Διανομή.

ε) καταχωρείτε τα στοιχεία με το πλήκτρο [F2]. Όταν στο πεδίο Τελικός Προορισμός μιας αφιχθείσης φορτωτικής δηλώσετε έναν προορισμό που έχει Προώθηση από συνεργάτη σας, τότε μετά την καταχώρηση της φορτωτικής ενημερώνεται αυτόματα ο λογαριασμός του συνεργάτη αυτού. Οι λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή του δευτέρου κεφαλαίου.

Η Υποεπιλογή "Αφιχθείσες Φορτωτικές".

Από τον διάλογο αυτό μπορείτε να καταχωρήσετε τις αφιχθείσες φορτωτικές από αντιπροσώπους σας οι οποίες δέουν προώθησης. Για την καταχώρηση αφιχθεισών φορτωτικών, παρέχεται ειδικός διάλογος από τον οποίο οι φορτωτικές μπορούν να καταχωρηθούν απευθείας από το δηλωτικό τους και στη συνέχεια μεταφέρονται σε αυτό το αρχείο αυτόματα από το πρόγραμμα. Ο διάλογος καλείται από την επιλογή του menu "Δηλωτικά"-"Αφιχθέντα Δηλωτικά"-"Ενημέρωση". Ετσι σε αυτό τον διάλογο θα χρειασθεί να ανατρέξετε μόνο για λόγους αναζήτησης μιάς ήδη καταχωρημένης φορτωτικής.

Υποστηρίζονται οι ίδιοι τρόποι αναζήτησης με τις φορτωτικές αναχωρήσεων από το γραφείο σας. Οι λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή του δευτέρου κεφαλαίου.

Η Υποεπιλογή "Προβολές-Εκτυπώσεις" Αφιχθ. Φορτωτικών.

Διαθέτει εννέα επιλογές εκτύπωσης ίδιες με αυτές των φορτωτικών, εκτός από την τελευταία που αφορά τις Πληρωμές για Προώθηση αφιχθεισών φορτωτικών. Καλέστε επιλογή πατώντας τον αριθμό της. Δώστε τις παραμέτρους που ζητούνται από τον διάλογο για την προβολή που θέλετε. Εάν δεν ορίσετε τιμή για κάποια παράμετρο, θα θεωρηθεί ότι κάθε τιμή της είναι αποδεκτή κατά την αναζήτηση των εγγραφών στο αρχείο. Αν θέλετε να δείτε λεπτομερώς τις αναχωρήσεις πατήστε [Αlt Ε]. Αν θέλετε να δείτε μόνο τα Σύνολα πατείστε [Αlt Σ]. Εκτυπώστε κάθε τέτοια κατάσταση πατώντας [Shift F1].

Η Υποεπιλογή "Διανομή Αφιχθέντων".

Διαθέτει τρεις υπο-επι-λογές: Μαζική Ανάθεση σε Διανομείς, Ανάθεση της κάθε αφιχθείσης φορτωτι-κής ξεχωριστά και Απο-λογισμός των διανεμηθέ-ντων εμπορευμάτων. Κάθε υπο-επιλογή καλείται πατώντας τον αριθμό της.

Η Υποεπιλογή "Ανάθεση σε διανομείς".

Από εδώ μπορείτε να καθορίσετε την αυτόματη μαζική διανομή των εμπο-ρευμάτων μιας συγκεκρ-ιμένης σειράς και για ένα καθορισμένο χρονικό διά-στημα. Συνήθως χρειάζε-ται να δείτε τις φορτωτι-κές της τρέχουσας ημέρας (Ημερομηνία άφιξης από-έως την τρέχουσα ημέρα). Όταν τελειώσετε με τον καθορισμό των στοιχείων πατήστε [Alt Ε] και θα δείτε κατάσταση των αφιχθεισών φορτωτικών. Σε αυτή την κατάσταση μπορείτε να μαρκάρετε μία-μία με [Enter] τις φορτωτικές που θέλετε να διανεμηθούν από έναν διανομέα. Οι μαρκαρισμένες φορτωτικές φαίνονται με γαλάζιο (2,3,5) ενώ οι υπόλοιπες φαίνονται κίτρινες (1,4,6,7).

Κατόπιν έχετε στη διάθεσή σας τέσσερεις επιλογές που φαίνονται στην προτελευταία γραμμή της οθόνης.

[F5]:Ανάθεση επιλεγμέων αφιχθεισών φορτωτικών για διανομή. Πατώντας [F5] εμφανίζεται διάλογος στον οποίο πρέπει να δώσετε το Ονομα του διανομέα (καλέστε λίστα με [F9]) και την ημερομηνία διανομής και να πατήσετε [Alt E]. Έτσι γίνε- ται αυτόματη ανάθεση των φορτωτικών στον διανομέα που επιλέξατε.

[F6]Αναίρεση διανομής των επιλεγμέων αφιχθεισών φορτωτικών. Πατώντας [F6] εμφανίζεται προειδοποιητικός διάλογος που σας ζητά επιβεβαίωση για την αυτόματη αναίρεση διανομής των επιλεγμέμων φορτωτικών. Επιβεβαιώνετε με [Enter].

[F7]:Προβολή κατάστασης των επιλεγμένων μόνο φορτωτικών. Πατώντας [F7] βλέπετε κατάσταση μόνο των επιλεγμένων φορτωτικών την οποία μπορείτε να τυπώσετε με [Shift F1].

[F8]:Απολογισμός διανομής για τις επιλεγείσες φορτωτικές. Πατώντας [F8] εμφανίζεται διάλογος στον οποίο μπορείτε να τσεκάρετε τα αποτελέσματα της διανομής. Ανάλογα λοιπόν με το Αποτέλεσμα πατάτε το αντίστοιχο κουμπί: α) Αν έγινε Παράδοση πατήστε [Alt 1].

β) Αν ο παραλήπτης δεν βρέθηκε και θα πρέπει να γίνει Επανάληψη της Διανομής, πατήστε [Alt 2].

γ) Αν για οποιοδήποτε λόγο ο παραλήπτης αρνείται να παραλάβει, θα πρέπει να γίνει Επιστροφή πατώντας [Alt 3].

Ανάλογα με το Αποτέλεσμα της Διανομής μπορείτε να διατάξετε την Είσπραξη ή την Αναίρεση των Κομίστρων, των Κομίστρων υπέρ Τρίτων ή/και των Αντικαταβολών. Αρκεί να πατήσετε ταυτόχρονα το [Alt] και τον αριθμό που αντιστοιχεί στο ανάλογο κουμπί.

Η Υποεπιλογή "Ανάθεση μίας-μίας Φορτωτικής".

Τον διάλογο αυτόν καλέστε τον όποτε θέλετε να αναθέσετε την διανομή αφιχθεισών φορτωτικών σε κάποιον διανομέα, πληκτρολογώντας για κάθε φορτωτική τον αριθμό της. (π.χ. στην περίπτωση που ο διανομέας έχει ήδη φορτώσει και σας φέρνει τις φορτωτικές των εμπορευμάτων που φόρτωσε, για να ενημερώσετε το πρόγραμμα γι' αυτές).


Επιλέξτε (με [F9]) τον διανομέα στον οποίο θέλετε να αναθέσετε φορτωτικές, δώστε την ημερομηνία στην οποία γίνεται η ανάθεση, την σειρά των φορτωτικών και στην συνέχεια πληκτρολογείτε τους αριθμούς των φορτωτικών έναν-έναν στο πεδίο Αριθμός Φορτωτικής και πατάτε [Enter]. Όταν τελειώσετε πατήστε [Alt T].

Η Υποεπιλογή "Απολογισμός Διανομής".

Τον διάλογο αυτόν καλέστε τον αφού κάποιος διανομέας επιστρέψει από την διανομή και σας αναφέρει για τα αποτελέσματά της. Επιλέξτε (με [F9]) τον διανομέα που θέλετε και θα πάρετε κατάσταση των φορτωτικών που του έχουν ανατεθεί όπως εξηγείται στην παράγραφο 3.3.1. Τα πεδία Προορισμός και Προώθηση συμπληρώνονται επίσης από τις αντίστοιχες βοηθητικές λίστες που καλούνται με [F9]. Επιλέξτε τις κατάλληλες παραμέτρους και πατήστε [Alt E] για επιβεβαίωση. Αν το μετανοιώσατε, ακυρώστε με [Esc]. Εφόσον πατήσατε [Alt E] θα δείτε την κατάσταση αφιχθεισών φορτωτικών όπως ακριβώς και στην παράγραφο

ο Απολογισμός.

Από την κατάσταση αυτή μπορείτε επιλέγοντας μαζικά φορτωτικές (πατώντας [Enter] επάνω τους), να ενημερώσετε το πρόγραμμα για το αποτέλεσμα της διανομής τους (π.χ. παράδοση, επιστροφή κλπ). H διαδικασία του Απολογισμού ενεργοποιείται όταν πατήσετε το πλήκτρο [F8] αφού έχετε επιλέξει τις φορτωτικές. Οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε περιγράφονται στην αντίστοιχη διαδικασία της υποεπιλογής "Ανάθεση σε διανομείς".

Κεφάλαιο 4ο

Δηλωτικά και Ενημέρωση αυτών.

Η επιλογή "Δηλωτικά".

Οι επιλογές της αφορούν την καταχώρηση και την εκτύπωση δη-λωτικών εντύπων καθώς και οποια-σδήποτε συνοδευτικής κατάστασης.

Η Υποεπιλογή "Ενημέρωση δηλωτικών".

Από τον διάλογο αυτό μπορείτε να εντάξετε τις φορτωτικές της ημέρας σε δηλωτικά φόρτωσης. Για να εντάξετε μία φορτωτική σε κάποιο δηλωτικό,

1) Επιλέξτε το δηλωτικό γράφοντας τον αύξοντα αριθμό του στο σχετικό πεδίο στο πάνω μέρος του διαλόγου και πατείστε [Enter]. Αν δηλωτικό με τον αύξοντα αριθμό που δώσατε δεν υπάρχει (δεν έχει ακόμη ανοιχτεί) στο ημερήσιο αρχείο δηλωτικών, τότε θα ερωτηθείτε για να το "ανοίξετε" τώρα.

2) Με το πλήκτρο [Enter] πάνω σε κάποια γραμμή της λίστας, η φορτωτική της γραμμής αυτής θα ενταχθεί στο δηλωτικό που έχετε επιλέξει (τρέχον). Μπορείτε εναλλακτικά να "μαρκάρετε" πολλές μαζί γραμμές της λίστας (με τον συνδυασμό πλήκτρων [Shift ] ή [Shift ]) και στην συνέχεια με το πλήκτρο [Enter], να εντάξετε όλες μαζί τις φορτωτικές των γραμμών αυτών στο τρέχον δηλωτικό.

Για να αφαιρέσετε κάποια φορτωτική από κάποιο δηλωτικό, πατείστε το πλήκτρο [Del] πάνω στην αντίστοιχη γραμμή της λίστας.

Με τον συνδυασμό πλήκτρων [Alt Φ] πάνω σε κάποια γραμμή της λίστας, θα κληθεί η καρτέλλα της συγκεκριμένης φορτωτικής για να την δείτε ή και τροποποιήσετε.

Με τον συνδυασμό πλήκτρων [Alt Δ], θα κληθεί η καρτέλλα του τρέχοντος δηλωτικού για να το δείτε ή να το τροποποιήσετε.

Υπάρχουν οι εξής τρόποι για να εκτυπώσετε τις φορτωτικές της ημέρας:

1) Με τον συνδυασμό πλήκτρων [Alt K] θα εκτυπωθούν στον κατάλληλο εκτυπωτή, όλες οι φορτωτικές που έχουν ενταχθεί στο δηλωτικό που αναγράφεται στο σχετικό πεδίο στο πάνω μέρος του διαλόγου και οι οποίες ΔΕΝ έχουν εκτυπωθεί ακόμη.

  • Κάθε φορτωτική που εκτυπώνεται, παίρνει τον επόμενο διαθέσιμο Αύξοντα Αριθμό φορτωτικών της σειράς στην οποία ανήκει, και μεταφέρεται στο μόνιμο αρχείο φορτωτικών.

2) Με τον συνδυασμό πλήκτρων [Alt M] θα εκτυπωθεί η φορτωτική της γραμμής της λίστας στην οποία βρίσκεστε, άσχετα από το αν έχει ενταχθεί σε κάποιο δηλωτικό ή όχι.

3) Με τον συνδυασμό πλήκτρων [Alt Λ] θα προταθεί διάλογος που θα απεικονίζεται η επόμενη προς εκτύπωση φορτωτική, και θα ερωτηθείτε για την εκτύπωσή της ή όχι. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να ξαναπροσπαθήσετε να εκτυπώσετε φορτωτικές που για κάποιο λόγο (π.χ. βλάβη του εκτυπωτή) ενώ φαίνονται σαν ήδη εκτυπωμένες, δεν έχουν τυπωθεί σωστά.

Η Υποεπιλογή "Ημερήσιο αρχείο δηλωτικών".

Από τον διάλογο αυτό μπορείτε να καταχωρήσετε την ημερήσια κίνηση δηλωτικών της εταιρείας σας. Η διεκπεραίωση του ημερήσιου όγκου εργασιών της εταιρείας σας, βασίζεται στην διατήρηση από το πρόγραμμα δύο ημερήσιων αρχείων, φορτωτικών και δηλωτικών αντίστοιχα, τα οποία εκκενώνονται με την έναρξη κάθε νέας ημέρας (βλέπε και “Διάφορα” - “Αρχικοποίηση προσωρινών αρχείων”). Στο ημερήσιο αρχείο δηλωτικών, "ανοίγετε" τα δηλωτικά που θα φορτωθούν την σημερινή ημέρα από την έδρα σας. Στο ημερήσιο αρχείο φορτωτικών καταχωρείτε τις φορτωτικές που εκδίδετε την σημερινή ημέρα για αναχωρήσεις από την έδρα σας. Οταν κατασταλάξετε για τις αναχωρήσεις που θα έχετε (πόσα αυτοκίνητα και για πού), μπορείτε να εντάξετε τις φορτωτικές που έχετε μέχρι στιγμής καταχωρήσει στο ημερήσιο αρχείο φορτωτικών στα δηλωτικά που έχετε μέχρι στιγμής "ανοίξει" στο ημερήσιο αρχείο δηλωτικών. Την λειτουργία αυτή μπορείτε να την καλέσετε από την επιλογή "Δηλωτικά"-"Ενημέρωση δηλωτικών". Μπορείτε να εκτυπώσετε τις φορτωτικές στα θεωρημένα έντυπά τους είτε αυτόματα όλες μαζί ανά δηλωτικό, είτε μία μία κατ’ επιλογή, από τον ίδιο διάλογο που τις εντάσετε σε δηλωτικά φόρτωσης. Από τον ίδιο διάλογο επίσης μπορείτε να εκτυπώσετε και τα δηλωτικά φόρτωσης. Το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει με θεωρημένα ή και με αθεώρητα δηλωτικά φόρτωσης. Καταχωρείστε ένα νέο δηλωτικό ώς εξής :

1) Με την εκκένωση της καρτέλλας (με [F5]) θα δείτε την σημερινή ημερομηνία να εμφανίζεται στο πρώτο πεδίο της καρτέλλας και ο δρομέας σας θα τοποθετηθεί στο πεδίο Σειρά.

2) Δώστε τη Σειρά στην οποία ανήκει το δηλωτικό (π.χ. "Α" για ΑΘΗΝΑ) με βάση την κωδικωποίηση που έχετε κάνει στο αρχείο σειρών. Πατώντας [Enter] θα δείτε να εμφανίζεται στο σχετικό πεδίο ο τόπος Φορτώσεως της Σειράς (η έδρα σας) και από κάτω ο Προορισμός. Ο δρομέας βρίσκεται στον Προορισμό. Πατάτε [Enter].

3) Αναζητήστε κάποιο Αυτοκίνητο από την λίστα φορτηγών που εμφανίζεται εάν πατήσετε το πλήκτρο [F9]. Επιστρέφοντας στην καρτέλλα τoυ δηλωτικού θα δείτε τα στοιχεία του φορτηγού να εμφανίζονται στα σχετικά πεδία.

4) Πατήστε [Alt N] για να πάτε στο πεδίο Ναύλος. Συμπληρώστε το πεδίο με το ανάλογο ποσό και πατηστε [Enter] για να δείτε τον ΦΠΑ και το Σύνολο να ενημερώνονται αυτόματα.

5) Πατάτε [Enter] μέχρι να Βρεθείτε στο πεδίο Πληρωτέα. Αυτό καθώς και το επόμενο συμπληρώνονται από τις αντίστοιχες λίστες επιλογών που καλούνται όταν επάνω τους πατήσετε το [F9].

6) Πατήστε [Alt Π] για να πάτε στο πεδίο Προμήθεια. Συμπληρώστε αυτό καθώς και τα επόμενα κατά βούληση.

7) Καθορίστε πως θα γίνεται ο Υπολογισμός Βάρους του δηλωτικού πατώντας [Alt Y].


Όταν ο Αυτόματος υπολογισμός γίνει Ενεργός τότε ορίστε το Συνολικό Βάρος που θα επιμεριστεί στις Φορτωτικές βάσει του Κομίστρου και ζητήστε Ενημέρωση Βάρους Φορτωτικών πατώντας [Αlt Ε]. Επιστρέψτε με [Εsc].

8) Εάν κάνετε κι άλλες αλλαγές ζητήστε Ενημέρωση των φορτωτικών πατώντας πάλι [Alt Ε]. Θα δείτε το διάλογο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΛΩΤΙΚΩΝ-ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΦΟΡΤΩΣΗΣ τον οποίο περιγράψαμε στην παράγραφο 4.2.1.

9) Πατείστε [F2] για την καταχώρηση του νέου δηλωτικού στο αρχείο και στην συνέχεια [F5] εφόσον θέλετε να συνεχίσετε με την καταχώρηση κάποιου άλλου δηλωτικού. Αναζητείστε κάποια από τα ήδη καταχωρημένα δηλωτικά, πατώντας [F3] σε οποιοδήποτε από τα πεδία Ημερομηνία, Σειρά ή Αυτοκίνητο. Οι λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή του δευτέρου κεφαλαίου.

Η Υποεπιλογή "Δηλωτικά".

Οι λειτουργίες της καρτέλλας αυτής είναι όμοιες με του προσωρινού αρχείου δηλωτικών. Μόνο που εδώ πρόκειται για το μόνιμο αρχείο δηλωτικών, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό. Οι πρόσθετες λειτουργίες του διαλογου είναι οι ακόλουθες: [Alt T] :Έτσι ζητάτε Εκτύπωση του μόνιμου δηλωτικού.

[Alt Δ] :Έτσι βλέπετε το δηλωτικό και κατόπιν το στέλνετε σε Δισκέττα, αφού επιλέξετε το Drive (Α: B:).Προσοχή: Φροντήστε να υπάρχει η σωστή δισκέττα στο σωστό drive.

[Alt Σ] :Έτσι ζητάτε Συγκέντρωση Φορτωτικών του δηλωτικού. Αυτή η διαδικασία γίνεται αυτόματα με την εκτύπωση του δηλωτικού. Αν όμως μετάτην εκτύπωση κάνετε κάποιες αλλαγές στις φορτωτικές, τότε πρέπει να ξανακαλέσετε την διαδικασία αυτή, ώστε να ενημερωθεί εκ νέου το δηλωτικό με τα συνολικά στοιχεία.

Η Υποεπιλογή "Προβολές-Εκτυπώσεις" Δηλωτικών.

Διαθέτει τρεις επιλογές εκτύπωσης ανάλογες με την κατάσταση που σας χρειάζεται. Κάθε επιλογή καλείται πατώντας τον αριθμό της. Δώστε τις παραμέτρους που ζητούνται από τον διάλογο για την προβολή που θέλετε. Εάν δεν ορίσετε τιμή για κάποια παράμετρο, θα θεωρηθεί ότι κάθε τιμή της είναι αποδεκτή κατά την αναζήτηση των εγγραφών στο αρχείο. Αν θέλετε να δείτε λεπτομερώς τις αναχωρήσεις πατήστε [Αlt Ε]. Αν θέλετε να δείτε μόνο τα Σύνολα πατείστε [Αlt Σ]. Εκτυπώστε κάθε τέτοια κατάσταση πατώντας [Shift F1].

Η Υποεπιλογή "Αφιχθέντα Δηλωτικά".

Για την καταχώρηση αφιχθεισών φορτωτικών, παρέχεται αυτός ο ειδικός διάλογος από τον οποίο οι φορτωτικές μπορούν να καταχωρηθούν απευθείας από το δηλωτικό τους και στην συνέχεια μεταφέρονται στο αρχείο φορτωτικών αυτόματα από το πρόγραμμα. Οι λειτουργίες της καρτέλλας αυτής είναι όμοιες με του προσωρινού αρχείου δηλωτικών. Μόνο που εδώ πρόκειται για το μόνιμο αρχείο αφιχθεισών δηλωτικών, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό. Οι πρόσθετες λειτουργίες του διαλογου είναι οι ακόλουθες: [Alt Τ] :Έτσι ζητάτε Εκτύπωση του μόνιμου δηλωτικού. [Alt Σ] :Έτσι ζητάτε Συγκέντρωση Φορτωτικών του δηλωτικού. [Alt Ε] :Έτσι καλείτε τις ΦΟΡΤΩΤΙΚΕΣ ΑΦΙΧΘΕΝΤΟΣ ΔΗΛΩΤΙΚΟΥ. Περισσότερα γι’αυτό δείτε στην επόμενη παράγραφο.

Το Εικονίδιο "Ενημέρωση" Αφιχθέντος Δηλωτικού.

Οδηγείστε στον διάλογο "ΦΟΡΤΩΤΙΚΕΣ ΑΦΙΧΘΕΝΤΟΣ ΔΗΛΩΤΙΚΟΥ" όπου μπορείτε να καταχωρήσετε τις φορτωτικές που αφίχθησαν με το δηλωτικό από το οποίο τον καλέσατε. Κάθε γραμμή αντιστοιχεί σε μία φορτωτική. Αφού συμπληρώσετε κάποιο πεδίο, με το πλήκτρο [Enter] θα κινηθείτε στο αμέσως επόμενο. Οταν φθάσετε στο δεξιό άκρο της οθόνης, θα δείτε όλο το κείμενο να μετατοπίζεται αριστερά και πρόσθετα πεδία να εμφανίζονται. Με τoν συνδυασμό πλήκτρων [Shift Enter], θα μετακινηθείτε στο πρώτο πεδίο της αμέσως επόμενης γραμμής από αυτήν που βρίσκεστε. Με τα πλήκτρα βέλη [] ή [], [] ή [] μπορείτε να κινηθείτε από γραμμή σε γραμμή ή από πεδίο σε πεδίο της ίδιας γραμμής. Για να μετακινηθείτε στους χαρακτήρες ενός πεδίου, χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα βέλη σε συνδυασμό με το πλήκτρο [Control] (δηλαδή [Ctrl ] ή [Ctrl ]). Κάθε φορά που προσθέτετε ή τροποποιείτε κάποιο στοιχείο στην λίστα, μπορείτε να καταχωρείτε τις αλλαγές σας με το πλήκτρο [F2]. Αντίστροφα, το πλήκτρο [F3], θα επαναφέρει όλα τα στοιχεία στην μορφή που είχαν πριν από την τελευταία καταχώρηση. Με το πλήκτρο [F8] μπορείτε να αντιγράψετε την αμέσως προηγούμενη γραμμή στην επόμενη κενή γραμμή που βρίσκεστε τώρα. Έτσι αν δυό φορτωτικές έχουν τα ίδια στοιχεία δεν έχετε παρά να αντιγράψετε την προηγούμενη και να αλλάξετε απλώς τον Αριθμό Φορτωτικής. Κατά την καταχώρηση, οι φορτωτικές που φαίνονται στις γραμμές της λίστας καταχωρούνται αυτόματα στο αρχείο αφιχθεισών φορτωτικών. Επίσης τυχόν αντικαταβολές (αν υπάρχουν) καταχωρούνται στο αρχείο Αντικαταβολών προς Απόδοση. Τις φορτωτικές και αντικαταβολές αυτές μπορείτε να καλέσετε και από τις αντίστοιχες επιλογές του menu.

Η Υποεπιλογή "Προβολές-Εκτυπώσεις" Αφιχθ. Δηλωτικών.

Διαθέτει τρεις επιλογές εκτύπωσης ίδιες με αυτές των δηλωτικών. Εκτυπώστε κάθε τέτοια κατάσταση πατώντας [Shift F1].

Κεφάλαιο 5

H Επιλογή Αντικαταβολές.

Οι επιλογές της αφορούν την καταχώρηση και την εκτύπωση αντικαταβολών καθώς και οποια-σδήποτε συνοδευτικής κατάστασης.

Η Υποεπιλογή "Αντικατα-βολές" - "προς Εξόφληση".

Όταν το γραφείο σας, εκτός από τη μεταφορά ενός εμπορεύματος, έχει αναλάβει και την πώληση τότε το δηλωτικό και η φορτωτική του συνοδεύονται από κάποιο έντυπο αντικαταβολής με το οποίο το γραφείο σας θα αναλάβει την είσπραξη της αξίας του εμπορεύματος από τον παραλήπτη και την απόδοσή του στον αποστολέα. Οι αντικαταβολές προς απόδοση αναφέρονται σε αφιχθείσες φορτωτικές τις οποίες ανέλαβε να διεπεραιώσει το γραφείο σας. Οταν λοιπόν καταχωρήσετε μια φορτωτική που συνοδεύεται από αντικαταβολή τότε ενεργοποιήστε το εικονίδιο "Αντικαταβολή" της φορτωτικής για να δημιουργήσετε παράλληλα και μια τέτοια καρτέλλα. Καταχωρείστε μία αντικαταβολή σύμφωνα με την εικόνα της κατρέλλας στην επόμενη σελίδα: 1) Το πεδίο Αρ.Φοτρωτικής αντιστοιχεί στα πεδία Σειρά και Νο Φορτ. της φορτωτικής.

2) Τα πεδία Αποστολέας και Παραλήπτης αντιστοιχούν στις Επωνυμίες και τους κωδικούς των των σχετικών προσώπων της φορτωτικής.

3) Το πεδίο Αρ.Κατ. είναι ίδιο με το Νο Κατ. της φορτωτικής.

4) Η Ημερομηνία είναι αυτή με την οποία εκδόθηκε η φορτωτική.

5) Ο Τελ.Προορισμός είναι ίδιος με της φορτωτικής.

6) Δώστε το Ποσό Αντικαταβολής που αφορά την τιμή πώλησης του εμπορεύματος που μεταφέρετε.

7) Δώστε την Προθεσμία σε ημέρες και τον τρόπο εξώφλησης του χρέους (Μ: μερτητά, Ε: επιταγή, Σ: συναλλαγματική, Λ: ελεύθερα) καθώς και κάποια Σχόλια που αφορούν την είσπραξη.

8) Ανάλογα με τον/τους τρόπους είσπραξης του ποσού αντικαταβολής, συμπληρώνετε τα ποσά σε όσα από τα 4 επόμενα πεδία κρίνετε απαραίτητα.

9) Η Ημ/νία παραλαβής αφορά την ημέρα που εισπάξατε το ποσό από τον Παραλήπτη και η Ημ/νία απόδοσης αφορά την ημέρα απόδοσης του ποσού στον Αποστολέα.

10) Εάν υπάρχει επιστολή που να συνοδεύει την αντικαταβολή δώστε τον Αριθμό της.

11) Τέλος, αν θέλετε, δώστε τον Αριθμό Απόδειξης Πληρωμής.

12) Πατείστε [F2] για την καταχώρηση της νέας αντικαταβολής στο αρχείο και στην συνέχεια [F5] εφόσον θέλετε να συνεχίσετε με την καταχώρηση κάποιας άλλης. Αναζητείστε κάποια από τις ήδη καταχωρημένες αντικαταβολές, με έναν από τους παρακάτω τρόπους, πατώντας [F3] σε οποιοδήποτε από τα πεδία Αρ.Φορτωτικής, Αποστολέας, Παραλήπτης ή Ημερομηνία. Οι λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή του δευτέρου κεφαλαίου. Αλλες λειτουργίες [Alt Φ]:Καλείται η καρτέλλα της φορτωτικής που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αντικαταβολή.

Η Υποεπιλογή "Προβολές-Εκτυπώσεις" των προς εξόφληση.

Διαθέτει επτά επιλογές εκτύπωσης ανάλογα με την κατάσταση που θέλετε να δείτε και τα κριτήρια αναζήτησης που θα θέσετε. Κάθε επιλογή κα-λείται πατώντας τον αριθμό της. Δώστε τις παραμέτρους που ζητούνται από τον διάλογο για την προβολή που θέλετε. Εάν δεν ορίσετε τιμή για κάποια παράμετρο, θα θεωρηθεί ότι κάθε τιμή της είναι αποδεκτή κατά την αναζήτηση των εγγραφών στο αρχείο. Αν θέλετε να δείτε λεπτομερώς τις αντικαταβολές πατήστε [Αlt Ε]. Αν θέλετε να δείτε μόνο τα Σύνολα πατείστε [Αlt Σ]. Εκτυπώστε κάθε τέτοια κατάσταση πατώντας [Shift F1].

Η Υποεπιλογή "Επιστολές παραλαβής αντικαταβολών".

Στον διάλογο αυτό θα δώσετε τα στοιχεία της επιστολής που συνοδεύει την παραλαβή αντικαταβολής.


Αναζητείστε κάποια από τις ήδη καταχωρημένες επιστολές, πατώντας [F3] σε οποιοδήποτε από τα πεδία Αριθμός Επιστολής, Ημερομηνία ή Σειρά. Οι βασικές λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώ-ρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή του δευτέρου κεφαλαίου. Άλλες λειτουργίες

[Alt Ε] :Καλείται η καρτέλλα Ενημέρωσης της αντικαταβολής.

[Alt Τ] :Καλείται η Κατάσταση Απόδοσης Αντικαταβολών. Μπόρείτε να την εκτυπώσετε πατώντας [Shift F1].

Η Υποεπιλογή "Αντικαταβολές" - "προς Απόδοση".

Όταν το γραφείο σας, εκτός από τη μεταφορά ενός εμπορεύματος, έχει αναλάβει και την πώληση τότε το δηλωτικό και η φορτωτική του συνοδεύονται από κάποιο έντυπο αντικαταβολής με το οποίο το γραφείο σας θα αναλάβει την είσπραξη της αξίας του εμπορεύματος από τον παραλήπτη και την απόδοσή του στον αποστολέα. Οι αντικαταβολές προς απόδοση αναφέρονται σε αφιχθείσες φορτωτικές τις οποίες ανέλαβε να διεκπεραιώσει το γραφείο σας. Κατά την καταχώρηση μιας αφιχθείσας φορτωτικής που συνοδεύεται από αντικαταβολή, δημιουργείται αυτόματα και μια εγγραφή αντικαταβολής. Καταχωρείστε μία αντικαταβολή σύμφωνα με την εικόνα που βλέπετε στην επόμενη σελίδα:

1) Το πεδίο Αρ.Φορτωτικής αντιστοιχεί στα πεδία Σειρά και Νο Φορτ. της φορτωτικής.

2) Τα πεδία Αποστολέας και Παραλήπτης αντιστοιχούν στις Επωνυμίες και τους κωδικούς των σχετικών προσώπων της φορτωτικής.

3) Το πεδίο Αρ.Κατ. είναι ίδιο με το Νο Κατ. της φορτωτικής.

4) Η Ημερομηνία είναι αυτή με την οποία εκδόθηκε η φορτωτική.

5) Ο Τελ.Προορισμός είναι ίδιος με της φορτωτικής.

6) Δώστε το Ποσό Αντικαταβολής που αφορά την τιμή πώλησης του εμπορεύματος που μεταφέρετε.

7) Δώστε την Προθεσμία σε ημέρες και τον τρόπο εξώφλησης του χρέους (Μ: μερτητά, Ε: επιταγή, Σ: συναλλαγματική, Λ: ελεύθερα) καθώς και κάποια Σχόλια που αφορούν την εισπραξη.

8) Ανάλογα με τον/τους τρόπους είσπραξης του ποσού αντικαταβολής, συμπληρώνετε τα ποσά σε όσα από τα 4 επόμενα πεδία κρίνετε απαραίτητα.

9) Η Ημ/νία παραλαβής αφορά την ημέρα που εισπάξατε το ποσό από τον Παραλήπτη και η Ημ/νία απόδοσης αφορά την ημέρα απόδοσης του ποσού στον Αποστολέα (δηλ. στον αντιπρόσωπό σας).

10) Εάν υπάρχει επιστολή που να συνοδεύει την αντικαταβολή δώστε τον Αριθμό της.

11) Τέλος, αν θέλετε, δώστε τον Αριθμό Απόδειξης Πληρωμής.

12) Πατείστε [F2] για την καταχώρηση της νέας αντικαταβολής στο αρχείο και στην συνέχεια [F5] εφόσον θέλετε να συνεχίσετε με την καταχώρηση κάποιας άλλης.

Αναζητείστε κάποια από τις ήδη καταχωρημένες αντικαταβολές, με έναν από τους παρακάτω τρόπους, πατώντας [F3] σε οποιοδήποτε από τα πεδία Αρ.Φορτωτικής, Αποστολέας, Παραλήπτης ή Ημερομηνία. Οι βασικές λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώ-ρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή του δευτέρου κεφαλαίου. Αλλες λειτουργίες

[Alt Φ]:Καλείται η καρτέλλα της φορτωτικής που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αντικαταβολή.

Η Υποεπιλογή "Προβολές-Εκτυπώσεις" των προς απόδοση.

Διαθέτει επτά επιλογές εκτύπωσης ανάλογες με αυτές των εκτυπώσεων των προς εξώφληση αντικαταβολών. Κάθε επιλογή κα-λείται πατώντας τον αριθμό της. Δώστε τις παραμέτρους που ζητούνται από τον διάλογο για την προβολή που θέλετε. Εάν δεν ορίσετε τιμή για κάποια παράμετρο, θα θεωρηθεί ότι κάθε τιμή της είναι αποδεκτή κατά την αναζήτηση των εγγραφών στο αρχείο. Αν θέλετε να δείτε λεπτομερώς τις αντικαταβολές πατήστε [Αlt Ε]. Αν θέλετε να δείτε μόνο τα Σύνολα πατείστε [Αlt Σ]. Εκτυπώστε κάθε τέτοια κατάσταση πατώντας [Shift F1].

Η Υποεπιλογή "Επιστολές απόδοσης αντικαταβολών".

Στον διάλογο αυτό θα δώσετε τα στοιχεία της επιστολής που συνοδεύει την απόδοση αντικαταβολής. Αναζητείστε κάποια από τις ήδη καταχωρημένες επιστολές, με έναν από τους παρακάτω τρόπους, πατώντας [F3] σε οποιοδήποτε από τα πεδία Αριθμός Επιστολής, Ημερομηνία ή Σειρά. Οι λειτουργίες που αφορούν την καρτέλλα αυτή (καταχώρηση, αναζήτηση, διαγραφή, νέα εγγραφή) φαίνονται στην τελευταία γραμμή και έχουν περιγραφεί στην αρχή του δευτέρου κεφαλαίου. Άλλες λειτουργίες

[Alt Ε] :Καλείται η καρτέλλα Ενημέρωσης της αντικαταβολής.

[Alt Τ] :Καλείται η Κατάσταση Απόδοσης Αντικαταβολών. Μπόρείτε να την εκτυπώσετε πατώντας [Shift F1].

[Alt Δ] :Καλείται η ίδια κατάσταση για να μεταφερθεί σε δισκέττα. Αφού δείτε την κατάσταση σας ζητείται να δώσετε το drive (Α ή Β) στο οποίο θα γίνει η μεταφορά.

Η Υποεπιλογή "Ενημέρωση επιστολής απόδοσης αντικαταβολής".

Στον διάλογο αυτό θα δώσετε τα στοιχεία της επιστολής που συνοδεύει την απόδοση αντικαταβολής.

Ειδικές λειτουργίες

[Alt T]: Εκτύπωση της επιλεγμένης επιστολής.

[Alt E]: Κλήση της τρέχουσας Αντικαταβολής.

[Alt Α]: Κλήση της τρέχουσας Επιστολής.

=ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:Σύντομο Dos στά Ελληνικά

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΞΕΧΝΑΝΕ

drive :οδηγός δισκέττας ή σκληρού δίσκου (π.χ. A: B: για δισκέττες και C: D: για σκληρούς δίσκους). directory:κατάλογος αρχείων - υποκατάλογος ενός drive (π.χ. \DOS\U\INTRA\EKTE). path:μονοπάτι - διάδρομος που δείχνει τον υποκατάλογο στον ο-ποίο βρίσκεται ένα αρχείο (π.χ. \MYDIR\ \DOS\ \GAMES\ ). pathname:η διαδρομή που πρέπει ν'ακολουθήσετε για να χειριστείτε το συγκεκριμένο αρχείο (π.χ.A:\MYDIR D:\GAMES C:\DOS ).

file:αρχείο - βασική μονάδα αποθήκευσης.

filename:είναι της μορφής filename.ext . Το πρώτο μέρος (πριν την τελεία) είναι το πολύ 8 χαρακτήρων, ενώ το δεύτερο (μετά την τελεία) είναι το πολύ τριών (π.χ.KOS.BAK READ.ME ). extension:παρέκταμα - οι 3 χαρακτήρες του ονόματος αρχείου που βρίσκονται μετά την τελεία (π.χ. .EXE .DAT .BAT .HLP ).

wildcard:σύμβολο μαζικότητας - αναζήτησης (*: για ομάδα χαρακτήρων / π.χ. *.* *.EXE ?: για έναν μόνο χαρακτήρα / π.χ. MY?L2.PAS ). source:πηγή ανάγνωσης δεδομένων/αρχείων. destination:προορισμός/στόχος των πηγαίων αρχείων και κατεύθυνση της δράσης μιας εντολής. buffer:αρχείο που χρησιμοποίειται ως "εσωτερική αποθήκη" από τον υπολογιστή για την εκτέλεση μιας βοηθητικής εργασίας.


Παραδείγματα

Εντολές και όχι μόνο

Κάθε εντολή έχει τη γενική μορφή σύνταξης : ΕΝΤΟΛΗ υποχρεωτικές παράμετροι | [προαιρετικές παράμετροι] [ /ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ] Για την εκτέλεσή της πληκτρολογήστε την ΕΝΤΟΛΗ ... και κατόπιν πατήστε το πλήκτρο <Enter>. Στα παραδείγματα που ακολουθούν την αναλυτική επεξήγηση κάθε ΕΝΤΟΛΗΣ εννοείται το πάτημα του <Enter> μετά από καθένα απ'αυτά. Μερικές γενικές μορφές σύνταξης ΕΝΤΟΛΩΝ είναι οι εξής:

RESTORE drive1: drive2: [path [filename]] [/S] [/P] [/B:date] COPY source [/A | /B] [destination [/A | /B]] [/V] XCOPY source [destination] [/A | /M] [/D:date] [/P] [/S [/E]]

Οι υποχρεωτικές παράμετροι είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ για τη σωστή εκτέλεση της ΕΝΤΟΛΗΣ. Παραδείγματος χάρη αν δώσετε RESTORE <χωρίς παραμέτρους> θα πάρετε το μήνυμα "No source drive specified." (=δεν έχετε καθορίσει το drive-πηγή). ή COPY <χωρίς παράμετρο> θα πάρετε το μήνυμα "Required parameter missing." (=λείπει απαραίτητη παράμετρος). ή XCOPY <χωρίς παράμετρο> θα πάρετε το μήνυμα "Invalid number of parameters." (=λάθος στο πλήθος παραμέτρων).

Οι λέξεις που είναι γραμμένες με μικρά αγγλικά γράμματα παίζουν το ρόλο "μεταβλητών" και πρέπει να συμπληρωθούν κατάλ-ληλα από τον χρήστη. Ταυτόχρονα όμως αποτελούν και σχόλιο του περιεχομένου τους και της θέσης που πρέπει να έχουν σε μια εντολή.

Το σύμβολο '/' δηλώνει ότι ακολουθεί ΕΙΔΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ (option). Το σύμβολο '|' δηλώνει αποκλειστική διάζευξη (ή το ένα ή το άλλο). Ετσι, όπου υπάρχει αυτό το σύμβολο, μπορείτε να γράψετε στην σύνταξη της ΕΝΤΟΛΗΣ μόνο τη μία από τις δύο ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ εναλλακτικά. Ο εγκλωβισμός '[ ]' δηλώνει προαίρεση, δηλαδή η εγκλοβισμένη οδηγία ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Ξένοι μεταξύ τους εγκλοβισμοί εκφράζουν την ανεξαρτησία των οδηγιών τους, δηλαδή οι λειτουργίες που επιτελούν δε σχετίζονται. Εγκλοβισμοί που περιέχονται σε άλλον εξαρτώνται άμεσα από αυτόν που τους περιέχει, δηλαδή χωρίς τον περιέχοντα δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Μερικές απλές εντολές

  • Η εντολή <x>: ---->Μας μεταφέρει από το τρέχον drive στο

drive με το γράμμα <x>. Π.χ. δώστε A:---->και πήγατε στο drive A:

δώστε C:---->και ξαναπήγατε στο drive C:

δώστε Β:---->και πήγατε στο drive Β:


  • Η εντολή HELP ---->Βοήθεια για τη σύνταξη μιας εντολής.

HELP ΕΝΤΟΛΗ | ΕΝΤΟΛΗ /?

Π.χ.

δώστε RESTORE/? ή XCOPY/? ή HELP XCOPY .


  • Η εντολή CLS ----> Καθαρίζει την οθόνη.

π.χ.δώστε CLS ----> και θα δείτε την οθόνη ν'αδειάζει.


  • Η εντολή VER ----> Εμφανίζει την τρέχουσα έκδοση του DOS.

Π.χ. δώστε VER ----> και βλέπετε την έκδοση του MS-DOS που τώρα χρησιμοποιείτε.


  • Η εντολή EXIT ----> Σας επιστρέφει στο περιβάλλον από το οποίο επιλέξατε DOS-SHELL .

Η εκτέλεση αυτής της εντολής είναι υποχρεωτική, όταν έχετε εξέλθει προσωρινά στο MS-DOS , μέσα από κάποιο πρόγραμμα ή άλλο περιβάλλον εργασίας.

Π.χ. δώστε EXIT ---->και θα εγκαταλείψετε οριστικά το περιβάλλον του λειτουργικού συστήματος για να ξαναγυρίσετε στην εφαρμογή, στην οποία εργαζόσαστε πριν.

  • Η εντολή DATE ---->Εμφανίζει ή καθορίζει την ημερομηνία του συστήματος.

DATE [date]

[date] η ημερομηνία με τη μορφή ΜΗ-ΜΕ-ΕΤ (mm-dd-yy).

Π.χ.δώστε DATE ---->για να δείτε την τρέχουσα ημερομηνία και μετά την προτροπή για μια νέα. Πατήστε <Enter> για να μείνει όπως είναι. Δώστε DATE 05-25-93 ---->και η ημερομηνία γίνεται 25/5/93 .


  • Η εντολή TIME ----> Εμφανίζει ή καθορίζει την ώρα του συστήματος.

TIME [time]

[time] η ώρα με την μορφή ΩΡ:ΛΕ:ΔΕ:ΕΚ (hh:mm:ss:cc). Τα δευτρόλεπτα και τα εκατοστά είναι προαιρετικά.

Π.χ. δώστε TIME ---->για να δείτε την τρέχουσα ώρα και μετά την προτροπή για μια νέα. Πατήστε <Enter> για να μείνει όπως είναι. Δώστε TIME 17:52---->και η ώρα γίνεται 5 και 52 το απόγευμα.

Εντολές Διαχείρισης Καταλόγων Και Υποκαταλόγων

  • Η εντολή DIR ---->Εμφανίζει λίστα αρχείων και υποκαταλόγων ενός καταλόγου.

DIR [drive:][path][filename] [/P] [/W] [/A[[:]attributes]] [/O[[:]sortorder]] [/S] [/B] [/L]

[drive:][path][filename] ----> Ορίζουν οδηγό,κατάλογο και/ή κάποια αρχεία

/P----> Διακόπτει κάθε φορά που γεμίζει η οθόνη.

/W ---->Προσπαθεί να χωρέσει πολλά ονόματα σε μια γραμμή προκειμένου να χωρέσει ένας μεγάλος κατάλογος σε μία σελίδα.

/A ---->Εμφανίζει αρχεία συγκεκριμένου τύπου.

Τύποι (=attributes) (το γράμμα που χαρακτηρίζει τον τύπο κολάει στο /Α)

D (υπό-)κατάλογοι R αρχεία ανάγνωσης

H κρυφά αρχεία A αρχεία προς επανάκτηση

S αρχεία συστήματος - πρόθεμα που δείχνει άρνηση

/O ---->Διατεταγμένη λίστα αρχείων (με βάση κάποιο στοιχείο τους).

Διάταξη (=sortorder) (το γράμμα που χαρακτηρίζει τη διάταξη κολάει στο /O )

N κατ'όνομα (αλφαβητικά) S κατά μέγεθος (μικρό προς μεγάλο

E κατά παρέκταμα D κατά ημερομηνία και ώρα

G πρώτα οι υποκατάλογοι - πρόθεμα που αναστρέφει τη σειρά

/S ---->Εκτός των αρχείων του καταλόγου εμφανίζει κι αυτά των υποκαταλόγων του.

/B ---->Λακωνική εμφάνιση (χωρίς περιττές πληροφορίες).

/L ---->Εμφάνιση με μικρά γράμματα.

Π.χ.

  • Δώστε----> DIR/W και βλέπετε τα περιεχόμενα του τρέχοντος directory απλωμένα σε πέντε στήλες και μετά μια γενική αναφορά για το χώρο του ίδιου directory.
  • Δώστε----> DIR/P και βλέπετε τα περιεχόμενα του τρέχοντος directory ανά σελίδα και τέλος μια γενική αναφορά για τον χώρο του ίδιου directory.
  • Δώστε----> DIRA: και βλέπετε τα περιεχόμενα του drive A: και τέλος μια γενική αναφορά για το χώρο του drive (αρκεί να υπάρχει δισκέττα στο drive).
  • Δώστε---->DIR/AD και βλέπετε τα περιεχόμενα directories του τρέχοντος directory και τέλος μια γενική αναφορά για τον χώρο του directory.
  • Δώστε DIR/S---->και βλέπετε τα περιεχόμενα του τρέχοντος directory αλλά και τα περιεχόμενα των subdirectories του τρέχοντος directory και τέλος μια γενική αναφορά για τον χώρο του ίδιου directory.

Ενα σύνθετο παράδειγμα σε δίσκο με πολλά αρχεία και υποκαταλόγους:DIR \ /S/P Εμφανίζει όλα τα αρχεία του root drive καθώς και όλα τα αρχεία των υποκαταλόγων του (/S), σταματώντας μόλις συμ- πληρώνεται μια σελίδα (/P).


  • Η εντολή CD ή CHDIR ----> Εμφανίζει το όνομα ή μεταβάλλει τον τρέχοντα κατάλογο.

CHDIR [drive:][path] | CHDIR[..] | CD [drive:][path] | CD[..]

..Δηλώνει ότι θέλω να επιστρέψω στον προηγούμενο ιεραρχικά κατάλογο του drive. \Δηλώνει ότι θέλω να επιστρέψω στον πρώτο ιεραρχικά κατάλογο του drive (root directory).

Π.χ. δώστε CD INTRA ----> και θα πάτε από το C:\ στο C:\INTRA\ . Δώστε CD ARXEIA ----> και θα πάτε από το C:\INTRA\ στο C:\INTRA\ARXEIA\ . Δώστε CD ..---->και θα πάτε από το C:\INTRA\ARXEIA\ στο C:\INTRA\ . Δώστε CD\---->και θα πάτε από οποιονδήποτε κλάδο στο root C:\ .

Ενα σύνθετο παράδειγμα άμεσης μετάβασης:

CD \INTRA\ARXEIA ---->και θα πάτε από οποιονδήποτε κλάδο του drive στο C:\INTRA\ARXEIA\ .


  • Η εντολή MD ή MKDIR ----> Δημιουργεί ένα νέο κατάλογο.

MKDIR [drive:]path | MD [drive:]path

Π.χ. Δώστε MD TEMP----> και θα δημιουργηθεί στο παρόν directory ένα subdirectory με τίτλο TEMP.

Δώστε MD TEMP\PRO ----> και θα δημιουργηθεί μέσα στο directory TEMP ένα subdirectory με τίτλο PRO .


  • Η εντολή RD ή RMDIR ----> Αποσύρει (διαγράφει) έναν άδειο κατάλογο.

RMDIR [drive:]path | RD [drive:]path

Π.χ. Δώστε RD TEMP\PRO και θ'αποσυρθεί από το directory TEMP το subdirectory με τίτλο PRO. Αρκεί βέβαια το PRO να είναι τελείως κενό. Αλλιώς βλέπετε στην οθόνη το μήνυμα "Invalid directory or directory not empty"(= το directory δεν είναι άδειο ή δεν υπάρχει).

Δώστε RD TEMP ----> και θ'αποσυρθεί από το παρόν directory το subdirectory με τίτλο TEMP.


Εντολές Διαχείρισης Αρχείων

  • Η εντολή COPY ---->Αντιγράφει ένα ή περισσότερα αρχεία σε άλλη περιοχή.

COPY [/A | /B] source [/A | /B] [+ source [/A | /B] [+ ...]] [destination[/A | /B]] [/V]

source Ορίζει το/τα αρχεία που θα αντιγραφούν. /A ----> Αφορά ένα αρχείο σε κώδικα ASCII. /B ----> Αφορά ένα δυαδικό αρχείο. destination ---->Ορίζει τον κατάλογο καταχώρησης ή/και τα ονόματα των αντιγράφων αρχείων. /V ----> Ελέγχει αν τα αντίγραφα είναι πιστά.

Για να συγχωνεύσουμε πολλά αρχεία σε ένα, υπάρχουν δυο τρόποι : COPY ARXEIO1+ARXEIO2+ARXEIO3 SE.ENA (με χρήση του '+') ή COPY ARXEIO?.* SE.ENA (με χρήση των '?' και '*').

Π.χ.

Δώστε COPY file.a file.b ----> για να πάρετε αντίγραφο του file.a με όνομα file.b (εφόσον βέβαια υπάρχει αρχείο με όνομα file.a),και μετά DIR file.* για να δείτε ότι όντως δημιουργήθηκε το αντίγραφο.

Δώστε MD DOK ----> για να δημιουργηθεί το directory DOK. και μετά COPY file.a DOK\. /V για να δημιουργηθεί πιστό αντίγραφο του file.a στο directory DOK (εφόσον υπάρχει το αρχείο file.a) .

Δώστε COPY file.a DOK\*.c ---->για να δημιουργηθεί ένα αντίγραφο του file.a στο directory DOK, με το όνομα file.c .και μετά DIR DOK για να δούμε ότι όντως δημιουργήθηκε τo αντίγραφo.

  • Η εντολή REN ή RENAME ---->Μετονομάζει ένα αρχείο ή πολλά.

RENAME [drive:][path]filename1 filename2

REN [drive:][path]filename1 filename2

Σημειώστε ότι με την εντολή αυτή ΔΕΝ μπορείτε ν'αλλάξετε τo όνομα ενός drive ή ενός directory.

Π.χ

Δώστε REN file.a *.aa ---->για να μετονομάσετε το αρχείο file.a σε file.aa . και μετά DIR file.* για να διαπιστώσετε την αλλαγή ονόματος.

Δώστε REN *.bak *.bkp ---->για να μετονομάσετε όλα τα αρχεία που τελειώνουν σε ".bak" ώστε να τελειώνουν σε ".bkp" . και μετά DIR *.b* για να δείτε ότι εκτελέστηκε όντως η προηγούμενη εντολή.

  • Η εντολή DEL ή ERASE ----> Διαγράφει ένα ή περισσότερα αρχεία.

DEL [drive:][path]filename [/P] | ERASE [drive:][path]filename [/P]

[drive:][path]filename Ορίζουν το/τα αρχεία που θα διαγραφούν.Καθορίστε πολλά αρχεία μέσω των '?' και '*'. /P ---->Ζητά επιβεβαίωση πριν από κάθεμιά διαγραφή.

Π.χ. Δώστε CD DOK ---->για να πάτε στο directory DOK.

μετά DIR ----> για να δείτε τα περιεχόμενα του DOK .

και μετά DEL file.*/P για να διαγράψετε όσα αρχεία αρχίζουν από "file." (με οποιοδήποτε extension) ,αφού πρώτα ερωτηθείτε για τη διαγραφή του καθενός από αυτά ξεχωριστά.κατόπιν CD.. για να επιστρέψετε στο C:και τέλος RD DOK για να διαγράψετε το (ΑΔΕΙΟ) directory DOK .


  • Η εντολή PRINT ----> Στέλνει ένα αρχείο στον εκτυπωτή.

PRINT [/D:device] [/B:size] [/Q:qsize] [/T] [[drive:][path]filename[ ...]] [/C] [/P]

/D:device ----> Ορίζει την συσκευή εκτύπωσης.

/B:size ---->Καθορίζει το μέγεθος της εσωτερικής αποθήκης (buffer), που χρησιμοποιείται ως ενδιά-μεσο της εκτύπωσης.

/Q:qsize ----> Ορίζει το μέγιστο αριθμό αρχείων που θα τυπωθούν εν σειρά.

/T ----> Αποσύρει όλα τα αρχεία από τη λίστα αναμονής του εκτυπωτή.

/C ----> Ματαιώνει την εκτύπωση του ακόλουθου αρχείου και των επομένων του.

/P ----> Προσθέτει το ακόλουθο αρχείο και τα επόμενα αυτού στη λίστα αναμονής.

Π.χ. Δώστε PRINT (χωρίς παράμετρο)----> για να δείτε τη λίστα αναμονής του εκτυπωτή.

Δώστε PRINT A:\setup.bat----> για να πάρετε εκτύπωση του αρχείου setup.bat που βρίσκεται στο drive A: (εφόσον υπάρχει το αρχείο).Μετά την πληκτρολόγηση αυτής της τελευταίας εντολής, είναι πιθανό να σας ζητήσει ο υπολογιστής να καθορίσετε την έξοδο της συσκευής εκτύπωσης (device LPT1 , LPT2 ή LPT3).Συνήθως αρκεί να πληκτρολογήσετε LPT1 και <Enter> .

Δώστε PRINT /D:LPT1 A:\setup.bat----> για να αποφύγετε όλα τα παραπάνω.


  • Η εντολή TYPE ----> Εμφανίζει το περιεχόμενο ενός αρχείου στην οθόνη, σα να ήταν κείμενο.

TYPE [drive:][path]filename

Π.χ. Δώστε TYPE is.bat---->για να δείτε το περιεχόμενο του αρχείου is.bat στην οθόνη.

Δώστε TYPE A:\setup.bat---->για να δείτε το περιεχόμενο του αρχείου setup.bat που βρίσκεται στο drive A:

  • Η εντολή XCOPY ----> Αντιγράφει αρχεία και καταλόγους-δένδρα .

XCOPY source [destination] [/A | /M] [/D:date] [/P] [/S [/E]] [/V] [/W]

Σημειώστε ότι με την εντολή αυτή ΔΕΝ μπορείτε να αντιγράψετε τα κρυφά αρχεία και τα αρχεία του συστήματος.

source Ορίζει τα αρχεία που θ'αντιγραφούν. destination Ορίζει τον προορισμό ή/και τα ονόματα των αντιγράφων.

/A Αντιγράφει αρχεία επανάκτησης (BACKUP) χωρίς να τα αποχαρακτηρίζει.

/M Αντιγράφει αρχεία επανάκτησης (BACKUP) και συγχρό- νως τα αποχαρακτηρίζει.

/D:date Αντιγράφει αρχεία που μεταβλήθηκαν μετά και την κα- θοριζόμενη ημερομηνία.

/P Ρωτάει πριν από τη δημιουργία κάθε αντιγράφου.

/S Αντιγράφει και υποκαταλόγους εκτός των κενών.

/E Αντιγράφει και υποκαταλόγους, ακόμα και τους κενούς.

/V Επαληθεύει κάθε νέο αντίγραφο.

/W Ζητά να πατήσουμε ένα πλήκτρο πριν δημιουργήσει κάθε νέο αντίγραφο.

Η εντολή XCOPY είναι μια επέκταση της εντολής COPY, η οποία μπορεί να αντιγράφει και ολόκληρα δένδρα από directories. Η υπεροχή της όμως έναντι της COPY , έγκειται στο γεγονός ότι προσπαθεί να εκτελέσει την αντιγραφή με όσο το δυνατόν λιγότερα διαβάσματα και γραψίματα, πράγμα που την καθιστά πολύ πιο γρήγορη.

Π.χ. Δώστε XCOPY EKTE\*.* A:---->για να πάρετε αντίγραφα όλων των αρχείων του directory EKTE στη δισκέττα του drive A:

Δώστε ---->XCOPY INTRA\*.* A:\INTRA\. /S /E για να πάρετε αντίγραφο του directory INTRA και όλων των υποκαταλόγων αυτού (/S), ακόμα και των κενών (/E), στη δισκέττα του drive A: , με το ίδιο όνομα .

Εντολές για την πρόληψη καταστροφών

  • Η εντολή CHKDSK ---->Ελέγχει το περιεχόμενο ενός δίσκου ή μιας δισκέττας και εμφανίζει στην οθόνη μια αναφορά της κατάστασής του/της.

CHKDSK [drive:][[path]filename] [/F] [/V] [drive:][path]---->Ορίζει το dirve και το directory όπου θα γίνει ο έλεγχος. filename---->Ορίζει το/τα αρχεία που θέλετε να ελέγχθουν για κατα- κερματισμό (fragmentation). /F----> Διορθώνει τα λάθη που βρίσκει στο δίσκο ή τη δισκέττα. /V----> Εμφανίζει την πλήρη διαδρομή (path) και το όνομα για κάθε αρχείο του δίσκου ή της δισκέττας.

Π.χ. Δώστε CHKDSK <χωρίς παράμετρο> ----> για να ελέγξετε το περιεχόμενο του τρέχοντος drive.Μετά τον έλεγχο εμφανίζεται στην οθόνη μια λεπτομερής αναφορά της κατάστασης του αποθηκευτικού μέσου και του τρόπου κατανομής του χώρου σε αυτό, ανάλογα με το περιεχόμενό του.Αν υπάρχουν σφάλματα ή κακοδιευθετημένες περιοχές στο drive τότε βλέπετε στη δεύτερη και τρίτη γραμμή της αναφοράς τα α- κόλουθα μηνύματα:

"Errors found, F parameter not specified" και "Corrections will not be written to disk" που σημαίνει πως θα πρέπει, αν θέλετε να διορθωθούν τα λάθη, να ξαναδώσετε την εντολή με παράμετρο /F . Δίνοντας λοιπόν CHKDSK /F ----> βλέπετε μια αναφορά για το χώρο που είναι κακώς διευθετημέ- νος και μετά το μήνυμα "Convert lost chains to files (Y/N)?_". Αν δώσετε "Ν" ----> ο χώρος απελευθερώνεται, ενώ αν δώσετε "Υ" οι πληροφορίες που περιέχει, μετατρέπονται σε αρχεία.

Δώστε CHKDSK A: *.*----> για να δείτε επιπλέον της συνήθους αναφοράς και μια λίστα όλων των αρχείων που είναι αποθηκευμένα κατά τμήματα (δηλαδή σε όχι συνεχόμενο χώρο) στη δισκέττα.

  • Η εντολή DISKCOPY ----> Αντιγράφει το περιεχόμενο μιας δισκέττας σε μια άλλη.

DISKCOPY [drive1: [drive2:]] [/1] [/V]

/1 ----> Αντιγράφει μόνο την πρώτη πλευρά. /V ----> Επαληθεύει την αναπαραγωγή της πληροφορίας.

Οι δυο δισκέττες πρέπει νά είναι απαραίτητα του ΙΔΙΟΥ ΤΥΠΟΥ. Μπορείτε να δώσετε το ίδιο drive στις μεταβλητές drive1 και drive2 . Προς αποφυγή ανεπανόρθωτων λαθών συνιστάται η δισκέττα-πρότυπο-πηγή να είναι ασφαλισμένη.

Π.χ. δώστε DISKCOPY A: A: ----> για να αντιγράψετε όλο το περιεχόμενο μιας δισκέττας σε μια άλλη του ΙΔΙΟΥ ΤΥΠΟΥ, μέσω του drive A: .Αρχικά εμφανίζεται στην οθόνη το μήνυμα "Insert SOURCE diskette in drive A: Press any key to continue . . . ", που σημαίνει πως πρέπει να βάλετε τη δισκέττα-πηγή στο drive A: και να πατήσετε κάποιο πλήκτρο όταν είστε έτοιμοι. Κατόπιν εμφανίζεται στην οθόνη το μήνυμα "Insert DESTINATION diskette in drive A: Press any key to continue . . . " , που σημαίνει πως πρέπει να βάλετε τη δισκέττα-στόχο στο drive A: και να πατήσετε κάποιο πλήκτρο όταν είστε έτοιμοι.Τα παραπάνω βήματα επαναλαμβάνονται όσες φορές χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η αντιγραφή της μιας δισκέττας στην άλλη.

Δώστε DISKCOPY A: B: /V ----> για να αντιγράψετε το περιεχόμενο της δισκέτας του drive A: σε αυτήν που βρίσκεται στο drive B: , μόνο εφόσον τα δύο drives ΚΑΙ οι δισκέτες είναι του ΙΔΙΟΥ ΤΥΠΟΥ. Κατά την αντιγραφή γίνεται ταυτόχρονα και επαλήθευση της πιστότητας του αντιγράφου (/V).


  • Η εντολή BACKUP ----> Κρατά αντίγραφα ασφαλείας ενός ή περισσοτέρων αρχείων του δίσκου ή της δισκέττας. Τα αντίγραφα αυτά κρατούνται σε συμπιεσμένη μορφή σε δισκέττες.

BACKUP source destination-drive: [/S] [/M] [/A] [/F[:size]] [/D:date[/T:time]] [/L[:[drive:][path]logfile]]

source---->Ορίζει το drive, το directory ή/και τα αρχεία των οποίων χρειαζόμαστε αντίγραφα ασφαλείας.

destination-drive: ----> Ορίζει το drive-στόχο όπου θα κρατηθούν τα αντίγραφα ασφαλείας. /S----> Αντιγράφει και τα περιεχόμενα των υποκαταλόγων. /M----> Αντιγράφει μόνον εκείνα τα αρχεία που έχουν μεταβληθεί μετά το τελευταίο backup. /A----> Προσθέτει αντίγραφα αρχείων σε ήδη υπάρχον backup δίσκου. /F[:size]---->Ορίζει το μέγεθος του δίσκου/δισκέττας που θα φορμαρι- στεί. /D:date----> Αντιγράφει μόνο τα αρχεία που μεταβλήθηκαν μετά την καθορισμένη ημερομηνία. /T:time----> Αντιγράφει μόνο τ'αρχεία που μεταβλήθηκαν μετά την καθορισμένη ώρα. /L[:[drive:][path]logfile]---->Καταγράφει τη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων στο αρχείο με το όνομα "logfile".

Αν η δισκέττα που έχω στο destination-drive περιέχει εκ των προτέρων κάποια αρχεία, τότε αυτά διαγράφονται πριν αρχίσει η διαδικασία BACKUP - εκτός εάν έχετε δώσει την ειδική οδηγία /A . Αν ακόμα είναι τελείως αφορμάριστη, τότε φορμάρεται μιας εξαρχής.

Το γεγονός ότι συμπιέζει τα αρχεία που αντιγράφει, την καθιστά χρήσιμη και σε περιπτώσεις που θέλω να μεταφέρω πολύ μεγάλα αρχεία από δίσκο σε δίσκο με τη βοήθεια μιας δισκέττας. Τα αρχεία όμως αυτά αποσυμπιέζονται μόνο με τις εντολές EXPAND και RESTORE .

Αν το BACKUP απαιτεί περισσότερες από μια δισκέττες, τότε συνιστάται να τις αριθμήσετε προκειμένου να χρησιμοποιήθουν με την ίδια ακριβώς σειρά όταν χρειαστεί να κάνετε RESTORE .

Π.χ. Δώστε BACKUP EKTE\*.* A: ----> για να πάρετε συμπυκνωμένο αντίγραφο του directory EKTE σε δισκέττες μέσω του drive A: Μετά την πληκτρολόγηση της εντολής εμφανίζεται το μήνυμα " Insert backup diskette 01 in drive A:

WARNING ! Files in the target drive A:\ root directory will be erased . Press any key to continue . . . ", που σημαίνει πως πρέπει να βάλετε μια δισκέττα στο drive A: και να πατήσετε κάποιο πλήκτρο, έχοντας υπ'όψη ότι τα παλιά δεδομένα της δισκέττας-στόχου στο drive A: θα χαθούν. Αν ο όγκος των πληροφοριών, των οποίων θέλω να κάνω αντίγραφα ασφαλείας, είναι πολύ μεγάλος τότε πιθανόν να χρειαστούν περισσότερες από μία δισκέττες. Οπότε το παραπάνω μήνυμα θα ξαναεμφανιστεί προκειμένου να βάλετε την επόμενη δισκέτα κ.ο.κ.

Δώστε BACKUP INTRA\*.* A: /S /F:1.2 ---->για να πάρετε συμπυκνωμένο αντίγραφο του directory INTRA και των υποκαταλόγων του (/S) σε δισκέττες, μέσω του drive A: . Αν κάποια/ες από τις δισκέττες αυτές είναι αφορμάριστες, φορμάρονται ως τύπου 1.2MΒ .

Δώστε BACKUP \EKTE\. B: /S /M /A ----> για να πάρετε συμπυκνωμένο αντίγραφο σε δισκέττες, μέσω του drive B: , τα αρχεία του directory EKTE και των υποκαταλόγων του (/S) , που έχουν μεταβληθεί μετά το τελευταίο backup (/M). Εάν στη δισκέττα του drive B: υπάρχει το προηγούμενο backup , τότε αυτό δε διαγράφεται (/A) αλλά απλώς ενημερώνεται με τις νέες αλλαγές.

  • Η εντολή RESTORE ----> Επανεγκαθιστά αρχεία που αντιγράφηκαν με χρήση της εντολής BACKUP .

RESTORE drive1: drive2:[path[filename]] [/S] [/P] [/B:date] [/A:date] [/E:time] [/L:time] [/M] [/N] [/D]

drive1:----> Ορίζει το drive στο οποίο βρίσκονται τα αντίγραφα ασφα- λείας. drive2:---->[path[filename]] Ορίζει το/τα αρχεία που θα επανεγκατασταθούν και την ακριβή τους θέση στο δίσκο . /S ----> Επανεγκαθιστά και τα περιεχόμενα των υποκαταλόγων. /P ----> Ζητά επιβεβαίωση για την επαναφορά καθενός εκ των αρ- χείων του καθοριζόμενου τύπου(attribute) ή των αρχείων που έχουν μεταβληθεί μετά το τελευταίο RESTORE. /B:date ---->Επανεγκαθιστά μόνο τα αρχεία που μεταβλήθηκαν πριν και την καθοριζόμενη ημερομηνία. /A:date ---->Επανεγκαθιστά μόνο τα αρχεία που μεταβλήθηκαν μετά και την καθοριζόμενη ημερομηνία. /E:time ---->Επανεγκαθιστά μόνο τα αρχεία που μεταβλήθηκαν πριν και την καθοριζόμενη ώρα. /L:time ----> Επανεγκαθιστά μόνο τα αρχεία που μεταβλήθηκαν μετά και την καθοριζόμενη ώρα. /M ----> Επανεγκαθιστά μόνο τα αρχεία που μεταβλήθηκαν μετά το τελευταίο backup. /N ----> Επανεγκαθιστά μόνο τα αρχεία που δεν υπάρχουν πια στο δίσκο - στόχο. /D ----> Eμφανίζει τα ονόματα των αρχείων του backup που εκπλη- ρούν τις προϋποθέσεις - οδηγίες της εντολής.

Π.χ. Δώστε RESTORE A: INTRA\. /S /P ----> για να κάνετε επανεγκατάσταση του directory INTRA και των υποκαταλόγων του (/S) , αφού ερωτηθείτε για κάθε αρχείο ξεχωριστά (/P) .